Zeeland wint peiling over decentrale ov-tarieven

Zeeland wint peiling over decentrale ov-tarieven

door in rubriek tarieven
Reacties uitgeschakeld voor Zeeland wint peiling over decentrale ov-tarieven

Zeeland scoort het hoogst op tevredenheid over de regionale ov-tarieven. Dat blijkt uit een peiling van Panteia onder reizigers.

Panteia peilde eind 2013 per concessieverlener de mening van reizigers over verschillende aspecten van de ov-tarieven. Ongeveer 10.000 leden van het Panteia OV-Panel reageerden. Zij gaven aan welke aspecten van het gedecentraliseerde tariefbeleid zij het belangrijkst vinden en hoe ze scoren. Op basis van het totaaloordeel is Zeeland de duidelijke winnaar. Alleen de verkrijgbaarheid van kaartjes zou beter kunnen in Zeeland. Tweede en derde zijn de stadsregio’s Eindhoven en Rotterdam. Eindhoven dankt de tweede plaats vooral aan de hoge waardering voor ‘tarief is redelijk‘ en ‘eenvoudig in gebruik’.

Met de peiling laat Panteia ov-autoriteiten zien welke aspecten voor reizigers belangrijk zijn, zodat zij daar in hun tariefbeleid rekening mee kunnen houden. ‘De reiziger’ bestaat niet, stelt Panteia, en er zijn verschillende typen reizigers (zoals calculerend, risicomijdend, jong, oud, early adapters). Sommige aspecten zijn bovendien lastig te beïnvloeden door ov-autoriteiten. Voor effectief beleid is regionaal maatwerk nodig en vaak ook samenwerking met meerdere partijen, aldus Panteia.

De panelleden gaven een rapportcijfer voor de volgende aspecten:

  • sluit aan bij eigen wensen/reisgedrag
  • voor allerlei soorten reizen in de regio
  • eenvoudig verkrijgbaar
  • sluit aan op andere regio’s
  • sluit aan bij NS-producten
  • informatie over tarieven is ruim voldoende
  • tarief is redelijk, (eventuele) korting voldoende hoog
  • innovatief: handig, slim
  • eenvoudig in gebruik, korting eenvoudig te bepalen
  • sluit aan bij landelijke producten

Lees hier de onderzoeksresultaten.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook