Liften op stations ongekend populair

Liften op stations ongekend populair

door Anka van Voorthuijsen in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Liften op stations ongekend populair

ProRail moet ervoor zorgen dat stations en treinen in 2030 goed toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking. De nieuwe liften worden al goed gebruikt. En niet alleen door de doelgroep.

Dat de liften van glas zijn vindt ze een enorme vooruitgang, zegt Conny Kooijman, die zelf een lichte verstandelijke beperking heeft en met haar lichamelijk beperkte partner veel gebruik maakt van liften op stations in het hele land. “Het voelt minder claustrofobisch en veiliger. Als er iets zou gebeuren kun je contact maken, en je kunt je oriënteren. Vroeger stapte je in zo’n dichte ijzeren vuile bak.” Kooijman werkt als beleidsondersteuner bij Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, en is in die hoedanigheid ook betrokken bij het overleg met ProRail over de toegankelijkheid van stations.

Lift-fiets1000Braille
Hoe de nieuwe liften eruit zien, welke afmetingen de liftcabine heeft, dat wordt bepaald in overleg met diverse belangengroepen, zegt projectmanager Martin Brinkhuis van ProRail. Alle nieuwe liften zijn voorzien van ‘tactiele aanduidingen’ en informatie in braille. De breedte is gebaseerd op de maten van een rolstoel, de lengte zorgt ervoor dat er altijd een brancard met twee begeleiders in past. Bij de bouw van nieuwe liften is

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook