Robots doen ov nog geen concurrentie aan
dossier Innovatie

Robots doen ov nog geen concurrentie aan

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Robots doen ov nog geen concurrentie aan

De techniek neemt steeds meer taken over van mensen, ook in het ov. Maar dat we in de nabije toekomst zelfsturende voertuigen kunnen inzetten, getuigt van grote naïveteit, stelt Rob van der Bijl. Technologie en grillig menselijk gedrag gaan namelijk slecht samen.

Al jarenlang zijn de verwachtingen hooggespannen waar het gaat om kunstmatige intelligentie, robotica en daaruit afgeleide technologieën om voertuigen automatisch te laten rijden en navigeren. En nu Google aan de weg timmert met zijn spectaculaire robotauto’s zijn de beloftes groter dan ooit. Dat blijkt ook uit het vorige nummer van OV-Magazine waarin de zelfrijdende auto ten kosten van het ov een grote rol wordt toegedicht. Maar misschien is de toekomst minder zeker dan velen kennelijk geloven, want de rol van technologie wordt meestal overschat, terwijl de factor menselijk gedrag vaak wordt onderschat. Bovendien blijken automatiseringsprojecten toch altijd complexer dan gedacht.

Kijken we naar het ov dan wordt duidelijk dat er al veel beschikbaar is. Automatische metro’s zijn inmiddels standaard bij nieuwe projecten en onder de vlag van ‘people movers’ is wereldwijd een scala aan automatisch bestuurde ov-diensten in gebruik. Op busgebied wordt al langer geëxperimenteerd, maar de resultaten spreken vooralsnog minder tot de verbeelding, zoals de bescheiden ondersteuning

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook