Toekomst stedelijk ov is aan fully automated vehicles
dossier Innovatie

Toekomst stedelijk ov is aan fully automated vehicles

door Johan Janse en Marc Okhuijsen in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Toekomst stedelijk ov is aan fully automated vehicles

Het openbaar vervoer in middelgrote steden voldoet steeds minder aan de wensen van de (toekomstige) inwoners, betogen mobiliteitsadviseurs Johan Janse en Marc Okhuijsen. Zij zien meer heil in volledig automatisch vraagafhankelijk personenvervoer.

Decennialang is volop geïnvesteerd in het bevorderen van het stedelijke openbaar vervoer. Zo zijn in diverse steden hoogwaardige ov-banen aangelegd en is er actuele reisinformatie gekomen. Maar heeft dit geleid tot een verbetering van het ov, tot meer reizigers? Nee, in onvoldoende mate. Al jaren zien we een stabilisatie in het gebruik van het openbaar vervoer. Daarom staan provincies en steden voor de vraag of ze nog meer moeten gaan investeren. Dit geldt met name voor de middelgrote en kleine steden met een relatief jonge bevolking. Zij krijgen te maken met een forse groei van het aantal verkeersbewegingen.

Wil Breda bijvoorbeeld de bereikbaarheid kunnen garanderen dan staat de gemeente voor de opgave het huidige ov-aandeel in 20 jaar tijd te verhogen van 4 naar 10 procent. Een immense opgave. Dit vraagt naast een strikt vervoerbeleid om aanzienlijke investeringen in onder andere vrijliggende busbanen. Of deze inspanning het gewenste resultaat gaat opleveren wordt door ons, maar ook door de gemeente Breda in haar Structuurvisie 2030, ernstig betwijfeld.

Een

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook