Blinden en slechtzienden mogen achteraf betalen

Blinden en slechtzienden mogen achteraf betalen

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf oktober reizen op rekening met de NS Business Card. Ze betalen hun reis dan achteraf.

Bovendien komt er voor de doelgroep een faciliteit die het mogelijk maakt om vergeten in- en uitchecks achteraf eenvoudig te herstellen. Juist voor deze groep reizigers is reizen met de gewone OV-chipkaart lastig vanwege de vele handelingen die nodig zijn, waarvoor goed zicht is vereist.

“Een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie,” zegt Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging over de nieuwe kaart. “Blinde en slechtziende reizigers kunnen straks in heel Nederland reizen zonder het verhoogde financiële risico dat er iets fout gaat met in- en uitchecken of saldo opladen.”

Slechtzienden kunnen al reizen op rekening, maar alleen bij NS. Daarnaast is er de Sentire-kaart, voor het stads- en streekvervoer: een chipkaart met verlaagd instaptarief, zodat vergeten uit te checken kleinere financiële gevolgen heeft. Reizen op rekening kan echter niet op de gewone OV-chipkaart, daarom heeft het Nationaal OV Beraad (NOVB) vorige week besloten dat deze doelgroep voortaan de NS Business Card mag gebruiken, die normaal alleen voor bedrijven beschikbaar is.

De kaart is van NS. TLS zorgt voor een speciaal serviceloket dat er op toeziet dat incomplete transacties van slechtziende reizigers automatisch worden gecorrigeerd. Het risico dat slechtziende reizigers veel geld verliezen aan incomplete transacties wordt zo veel kleiner.

“Dit is een praktische oplossing voor een groep reizigers die met de OV-chipkaart niet goed uit de voeten kan,” verklaart NOVB-voorzitter Eric Janse de Jonge het besluit. “Dat speelt met name in bus, tram en metro, omdat reizen op rekening bij NS al wel kan. TLS is nu ook bezig om dit te ontwikkelen – en reizen op rekening heeft ook zeker de toekomst – maar we wilden een snelle oplossing die niet te duur is. We verwachten dat blinden en slechtzienden deze kaart al in oktober kunnen gebruiken.”

De speciale kaart voor blinden en slechtzienden is er mede gekomen dankzij Auke Huisman, groot voorstander van reizen op rekening. Huisman was bij NS verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de NS Business Card en is nu zelfstandig adviseur. Hij adviseerde politieke partijen die vervolgens de kwestie aankaartten bij staatssecretaris Mansveld. “Ik hoop dat dit een impuls is voor reizen op rekening”, aldus Huisman. “Het is prettig voor deze doelgroep, maar je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk reizigers hiervan kunnen profiteren.”

Er zijn in Nederland 350.000 blinden en slechtzienden. De Oogvereniging verwacht dat vooral de ongeveer 20.000 ov-gebruikers met zeer slecht of geen zicht die nu recht hebben op een OV-begeleiderskaart de nieuwe kaart gaan gebruiken. “Maar in principe komt iedere blinde en slechtziende ervoor in aanmerking.”

De bedoeling is dat reizen met de NS Business Card even duur wordt als (foutloos) reizen met de OV-chipkaart.

André de Vos

Over André

André de Vos is redacteur bij OV-Magazine en als freelance journalist gespecialiseerd in financiële berichtgeving.

3 reacties

 1. Thomas Koch
  7 september 2014 om 16:39

  Dit is nog steeds geen oplossing voor het probleem van het niet kunnen vinden van Cico plaatjes en poortjes. Als ik spreek met (jongere) slechtzienden wilt men vooral een app waarin ze vooraf hun reis in kunnen zetten. Dit lijkt mij met enige moeite redelijk toepasbaar, zeker binnen het reizen op saldo systeem. Dan hoeft men ook niet achteraf de transacties te controleren en hoeven deze speciale groep van reizigers geen tijd te verliezen aan het zoeken naar de locaties om in/uit te checken.

  • Ingeborg van der Pijl
   8 september 2014 om 13:06

   Vooraf boeken werkt niet voor ieereen; juist niet in bus, tram metro met vaak korte ritjes. Het is bij het reizen op rekening voor blinden en slechtzienden juist niet de bedoeling dat ze veel werk krijgen van het controleren maar als ze een in- of uitchek missen of een paal niet kunnen vinden dit niet tot onverwachte kosten leidt. Voor het spoor is e ook OV-chip-plus hierbij hoeven blinde en slechtziende reizigers niet in- en uit te checken maar kunnen hun rit vooraf boeken. Helaas kan dit nog niet via een app.

 2. Willemien van den Akker
  9 september 2014 om 20:57

  Het is en blijft een heel gedoe.

Lees ook