Movares/Mecanoo ontwerpen station Ede-Wageningen

Movares/Mecanoo ontwerpen station Ede-Wageningen

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Movares/Mecanoo ontwerpen station Ede-Wageningen

Een team van advies- en ingenieursbureau Movares en Mecanoo architecten heeft de opdracht gewonnen voor het ontwerp van het stationsgebied van Ede.

Uit de inzendingen van zeven partijen koos ProRail namens NS en de gemeente Ede voor de rustige uitstraling van het ontwerp van Movares/Mecanoo. Het sluit goed aan bij de natuurlijke omgeving van station Ede-Wageningen met uitzicht op de monumentale Mauritskazerne en de Veluwe. De gemeente Ede herontwikkelt het oostelijke deel van de stad, de Veluwse Poort. De stationsomgeving vormt de schakel tussen stad en natuurgebied.

Station Ede ontwerpHet nieuwe station kenmerkt zich door slanke verticale kolommen en opengewerkte houten overkappingen die zorgen voor een diffuse daglichttoetreding. De afstand tussen trein en bus wordt kort. Het station zal sociaal veilig zijn door het transparante karakter en de ruime reizigerstunnel.

Movares heeft nog niet eerder samengewerkt met Mecanoo, ontwerper van het nieuwe station Delft. De twee bureaus maken samen een 3D-model, een soort digitale maquette, waarin alle elementen op elkaar worden afgestemd. Fouten komen zo eerder aan het licht. De aanpak leidt tot een efficiënt bouwproces en lagere kosten.

Als het definitief ontwerp klaar is wordt de bouw van het station aanbesteed. De kosten van het stationsproject staan nog niet vast. Het station moet eind 2018 klaar zijn.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook