Aanbesteding Kampen–Zwolle–Enschede gestart

Aanbesteding Kampen–Zwolle–Enschede gestart

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Aanbesteding Kampen–Zwolle–Enschede gestart

De aanbesteding van de gecombineerde spoorlijnen Zwolle–Kampen en Zwolle–Enschede is vandaag gepubliceerd.

Vervoerders met ervaring in treinexploitatie kunnen nu een offerte uitbrengen voor de twee trajecten. De looptijd van het contract is 15 jaar. Een gezamenlijke aanbesteding van de twee spoorlijnen levert volgens de provincie Overijssel en de Regio Twente efficiencyvoordelen op en is interessanter voor de markt. Door de aanbesteding moet de capaciteit, punctualiteit en toegankelijkheid van de treindiensten verbeteren.

De gunning is gepland in april 2015. De aankoop, bouw en het testen van de treinen neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag. In 2016 start de elektrificatie van beide spoortrajecten en de aanleg van station Stadshagen tussen Zwolle en Kampen. De nieuwe concessieperiode voor Zwolle–Kampen en Zwolle–Enschede moet in december 2017 van start gaan.

Kampen-Zwolle-EnschedeMet de elektrificatie van de trajecten tussen Zwolle en Kampen en tussen Zwolle en Wierden besparen de provincie en Regio Twente op de aanschaf van treinen, het onderhoud en de energiekosten. Daarnaast verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de geluidsoverlast. Elektrificatie zorgt ook voor een kortere rijtijd en een hogere frequentie in de toekomst.

NS verzorgt nu het vervoer op beide trajecten. Overijssel en Regio Twente willen de huidige concessies van NS verlengen tot het ingaan van de nieuwe concessieperiode eind 2017. Hierover zijn partijen met elkaar in overleg.

De provincie Overijssel heeft de treinverbinding Zwolle–Kampen in 2005 van het Rijk overgenomen. Deze concessie eindigt in december 2015. De spoorlijn Zwolle–Enschede gaat in december over van het Rijk naar Overijssel en Regio Twente.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook