Hulman (9292) verliest wob-zaak ministerie
dossier Big data

Hulman (9292) verliest wob-zaak ministerie

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Hulman (9292) verliest wob-zaak ministerie

Directeur Stefan Hulman van de Reisinformatiegroep, beter bekend als 9292, heeft bot gevangen bij de bestuursrechter. Hij wilde extra  informatie van het ministerie van IenM over een NDOV-loket.

De adviesbureaus RebelGroup en Accenture adviseerden het ministerie zowel 9292 als stichting OpenGeo door te laten naar de volgende ronde voor het opzetten van een NDOV-loket dat alle data op het gebied van reizigersinformatie, vertragingen, tarieven en voorwaarden van vervoerders moet gaan beheren. OpenGeo maakte met succes bij het ministerie bezwaar toen RebelGroup in een tussenrapportage meer eisen had geformuleerd dan het ministerie had gevraagd.

Lees ook: Beide NDOV-loketten zijn door

9292 koos ervoor om geen gebruik te maken van het recht op bezwaar tot openbaarmaking van hun gegevens in de adviezen aan het ministerie. Toen bleek dat OpenGeo dit wel had gedaan, eiste 9292 van het ministerie alsnog openbaarmaking van de gegevens van beide partijen, alsmede een ongevraagd advies. Het ministerie weigerde echter, waarop directeur Stefan Hulman naar de bestuursrechter in Utrecht stapte en met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur een zaak aanspande tegen het ministerie. Stefan de Konink van stichting OpenGeo was aanwezig bij de zitting van 7 oktober en maakte dit verslag.

De rechter gaat echter mee in de redenering van het ministerie en stelt dat gegevens van derden in principe niet openbaar gemaakt hoeven te worden. Hulman stelt dat hij graag meer inzicht wilde krijgen in het hele proces, maar het ministerie vindt dat het daarover duidelijk genoeg is geweest. De rechtbank acht dat ze daarover niet kan oordelen.

“We willen nu kijken of we er alsnog samen met het ministerie uit kunnen komen”, laat Hulman in een reactie aan OV-Magazine weten. Hij verwacht daarover binnen een week of twee uitsluitsel. Ook wordt de uitspraak nog verder bestudeerd. “Ik vind hem wat magertjes gemotiveerd”, zegt Hulman daarover. Hij heeft de gelegenheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter tot 11 december.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook