Ook liberaal Australië investeert in tram

Ook liberaal Australië investeert in tram

door Eduard de Jong in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Ook liberaal Australië investeert in tram

De laatste decennia heeft Australië nauwelijks geld gestoken in verbetering van het ov. Inmiddels zijn honderden miljoenen vrijgemaakt om spoorwegknooppunten te verbeteren en tramlijnen aan te leggen naar de buitenwijken.

AustraliëTot voor kort had de Australische overheid weinig aandacht voor het ov. Alleen minder bedeelden maakten gebruik van lokale en regionale bussen. Zij konden aansluiten in de kilometerslange files tussen het Central Business District en de voorsteden. Het ov was in handen van weinig doelmatig draaiende (semi-)overheidsdiensten, die zich niet bekommerden om de kwaliteit van het vervoer.

Vanaf 2010 is de politieke signatuur van Australië geleidelijk gewijzigd van Labor naar Liberal, in zowel het federale parlement als de parlementen van de afzonderlijke staten. De diverse overheden gingen daarna over tot aanbesteding van het openbaar vervoer. Het financiële risico laten de overheden over aan de markt; ze besteden de bouw van raillijnen aan via DBOMF-overeenkomsten (voor ontwerp, bouw, exploitatie, onderhoud en financiering).

De staten New South Wales, Queensland en in mindere mate Western Australia laten zien dat een liberale regering wel degelijk geïnteresseerd is in comfortabel en snel openbaar vervoer en niet al hun kaarten inzetten op de aanleg van autowegen. Overigens stelt de liberale federale regering in Canberra sinds

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook