Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

door in rubriek tarieven
Reacties uitgeschakeld voor Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

Het Rocov Gelderland en de stadsregio Arnhem-Nijmegen staan lijnrecht tegenover elkaar in de voorgenomen tariefsverhoging die vervoerder Hermes wil doorvoeren als compensatie van de mindere inkomsten uit de OV-studentenkaart.

Het Rocov overweegt zelfs een gang naar de rechter als de stadsregio volgende week definitief een beslissing neemt over de verhoging. Volgens het Rocov heeft Connexxion-dochter Hermes, die het vervoer in Arnhem Nijmegen verzorgt onder de merknaam Breng, onvoldoende aangetoond (.pdf) dat het bedrijf minder inkomsten krijgt uit de OV-studentenkaart – de zogenaamde SOV-gelden.

“Eens in de drie jaar worden de SOV-gelden opnieuw verdeeld”, legt Ben Mouw van het Rocov uit. “Van de 800 miljoen voor studentenvervoer gaat 500 miljoen naar NS en 300 miljoen wordt verdeeld onder drie verenigingen: de Vereniging van Stadsvervoerders, de Vereniging van Regionale Spoorvervoerders en de Vereniging van Streekvervoerders. Ik heb signalen gekregen dat die laatste heeft liggen slapen, waardoor ze nu veel minder geld krijgen dan voorheen voor de streekconcessies.”

Volgens het Rocov wilde Hermes, dat deel uitmaakt van de Vereniging van Streekvervoerders, het verlies van inkomsten compenseren door het kilometertarief te verhogen.  “Het college van bestuur van de stadsregio wil ermee akkoord gaan dat de helft van het verlies wordt goedgemaakt door de prijs van de kaartjes te verhogen. De andere helft komt uit de zak van de stadsregio. Wanneer Hermes niet gecompenseerd zou worden, zou de vervoerder gaan schrappen in de dienstverlening. Onder meer lijn 10, de studentenlijn van station Nijmegen naar de Radboud Universiteit zou er dan aan moeten geloven”, zegt Mouw. “Maar de stadsregio, noch Hermes heeft kunnen aantonen dat het bedrijf daadwerkelijk minder geld krijgt. Die duidelijkheid willen ze niet geven.”

Connexxion-woordvoerder Herman de Gooijer bevestigt dat schrappen in de dienstregeling een alternatief was. “Het is aan de stadsregio om hierin een keuze te maken.”

Eric Reintjes van de Stadsregio Arnhem Nijmegen wil niet vooruitlopen op het formele besluit van het college van bestuur, maar zegt wel het Rocov het afgelopen jaar tot twee keer toe te hebben uitgenodigd voor een gesprek waarin zou worden aangegeven waarom de situatie is zoals hij is. “Maar het Rocov is niet op die uitnodigingen ingegaan. Dan kan ik er niets aan doen dat het Rocov nu een informatieachterstand heeft.”

Mouw is ziedend over die lezing: “In eerste instantie had de stadsregio naar het ministerie van Onderwijs moeten gaan om meer geld uit het SOV-potje te krijgen. Maar we gaan niet naar een bijeenkomst, terwijl de stadsregio de benodigde informatie helemaal niet heeft. Als ze dit inderdaad als argument gaan gebruiken, zijn ze nog niet klaar met ons.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook