Korte film over verbouwing Hoekse Lijn

Korte film over verbouwing Hoekse Lijn

door in rubriek Rotterdam
Reacties uitgeschakeld voor Korte film over verbouwing Hoekse Lijn

Met de ondertekening van de overeenkomst tot verbouwing van de Hoekse Lijn is ook een korte film verschenen. Die geeft een mooi beeld van de nieuwe metrolijn B.

Voor het ombouwproject is de stadsregio Rotterdam verantwoordelijk, maar omdat de Hoekse Lijn over het grondgebied gaat van de gemeenten Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen moesten ook zij akkoord gaan. In de onlangs getekende Bestuurlijke Overeenkomst Hoekse Lijn verplichten de vier gemeenten zich aan een opknapbeurt van de omgeving van de metrostations.

Na de ondertekening op 3 december ging de korte film ‘Met de metro naar stad & strand’ in première. Toekomstige reizigers kunnen alvast een virtuele proefrit maken op Hoekse Lijn. Aan het woord komt onder anderen architect Marc Verheijen, die uitlegt dat de stations transparant en dus sociaal veilig zijn.

Zeven van de negen stations aan de Hoekse Lijn krijgen een compleet nieuw uiterlijk. Alleen Vlaardingen Oost en Vlaardingen Centrum houden hun oude historische station. Vanaf eind 2017 rijden nieuwe metro’s in R-netkleuren elke 10 minuten tot Maassluis Steendijkpolder. In de zomer rijden de metro’s elk kwartier door naar Hoek van Holland strand, waarvoor het spoor met een kilometer wordt verlengd.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kFcHucZmfWc

De Hoekse Lijn sluit in Schiedam aan op metrolijn B naar Nesselande. Door de koppeling aan het Rotterdamse metronet wordt het hart van Rotterdam via de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis verbonden met het strand van Hoek van Holland. Na de ombouw stijgt het aantal reizigers op de Hoekse Lijn naar verwachting met 40 procent.

De goederentreinen die nu over de Hoekse Lijn gaan, blijven ook na de verbouwing rijden maar uitsluitend buiten de spits. Op enkele stations komt strengelspoor bij de perrons zodat de bredere goederentreinen zonder problemen kunnen passeren.

De RET gaat de verbinding zonder subsidie exploiteren en betaalt ook de kosten voor 16 nieuwe metrovoertuigen – 80 miljoen euro – uit eigen zak. Per 1 januari 2015 gaat het project over van de stadsregio Rotterdam naar de projectorganisatie van de nieuwe Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Zeven van de negen stations aan de Hoekse Lijn krijgen een moderne uitstraling.

Lees ook: Hoekse Lijn wordt eindelijk deel van Rotterdamse metro (pdf).

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook