NS verkoopt kaartjes Duitse IC Bus

NS verkoopt kaartjes Duitse IC Bus

NS International verkoopt ook kaartjes voor de IC Bus van Deutsche Bahn van Nederland naar België en Duitsland.

“Deze verbindingen zijn voor onze reizigers interessant”, aldus Jeroen Alting von Geusau, NS-regiodirecteur Zuid. Dat zei hij eind vorige week op het symposium ‘Is het OV Europaproof?’ van de reizigersoverleggen Brabant, Gelderland en Limburg.

“De IC Bus is een goed alternatief voor reizen vanuit het zuiden van Nederland naar Düsseldorf, Antwerpen of Brussel”, staat op de site van NS International. Uit de overzichten blijkt dat de rechtstreekse Intercitybussen Antwerpen–Eindhoven–Düsseldorf  en Brussel–Roermond–Düsseldorf sneller en veel goedkoper zijn (enkele reis vanaf 9 euro) dan de combinatie van binnenlandse en buitenlandse treinen met een of meer overstappen. De IC Bussen ontbreken nog wel in NS-reisplanner.

De lijn van Düsseldorf via Eindhoven naar Antwerpen is inmiddels als proef door naar Londen. Zo lang de proef loopt zijn de kaartjes naar Londen nog niet te boeken via de internationale reisplanner van NS. Bij succes gebeurt dit alsnog, meldt NS International aan Treinreiziger.nl.

Lees ook: IC bus rijdt door naar Londen

“Grenzen zijn voor jongeren geen barrières maar mogelijkheden”, zei Nienke Meijer, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen. “Hun referentiekader is een vakantievlucht naar Barcelona voor 25 euro.” Conclusie van het symposium: de mensen zijn Europaproof, maar het grensoverschrijdend openbaar vervoer is dat nog lang niet.

Ideeën om dat snel verbeteren: maak de OV-chipkaart geldig op alle grensoverschrijdende bus- en raillijnen en geef ook buitenlandse, in Nederland studerenden jongeren een OV-Studentenkaart. Studenten uit België en Duitsland betalen in Nederland nu wel collegegeld, maar krijgen geen Studentenkaart. Sommigen beschouwen dat als discriminatie.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en schrijft vakartikelen.

Eén reactie

  1. hkuyeren
    2 december 2014 om 11:46

    Om precies te zijn is de verkoop bij NS International gestart op 17 september. NS International is aangesloten op het DB verkoopsysteem (NVS). Er waren echter aanpassingen in de koppeling met het NVS systemen nodig, vandaar dat bij de start de kaartverkoop nog ontbrak. Toen werd er al wel aan de aansluiting gewerkt 🙂

Lees ook