Overslaan stations een derde toegenomen

Overslaan stations een derde toegenomen

Het aantal keren dat NS in 2013 een station oversloeg is met ruim een derde toegenomen in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit cijfers van IenM en Rover.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM maakte gisteren bekend dat NS in 2013 om vertragingen in te lopen 3395 keer een station heeft overgeslagen. Dat is ruim 36 procent meer dan in 2012, toen NS volgens Rover 2488 keer een station voorbijreed. In 2011 gebeurde dat 2478 keer en in 2010 2281 keer.

Meest gedupeerd waren de reizigers die wilden uitstappen op station Arnhem Zuid (412 keer gepasseerd), Elst (412 keer) en Nijmegen Lent (411 keer). Op de vierde plaats van overgeslagen stations staat Utrecht Overvecht, dat NS 145 keer links liet liggen. Daarop volgen met ongeveer 80 keer gepasseerd in 2013 de stations Weesp, Gouda, Rotterdam Blaak en Hilversum Sportpark.

Bron: RTL Nieuws

Nijmegen Lent, Elst en Arnhem Zuid hebben de pech dat ze aan de IJssellijn Roosendaal–Zwolle liggen, met een groot aantal kruisingen en enkelsporige baanvakken. Inmiddels heeft ProRail een keervoorziening aangelegd bij station Wijchen. Daardoor kan NS vanaf volgend jaar december elk kwartier een Sprinter laten rijden tussen Arnhem en Wijchen. De Intercity stopt dan niet meer op de drie stations tussen Nijmegen en Arnhem. Overigens vindt de VVD dat Mansveld ervoor moet zorgen dat het overslaan van deze stations in het voorjaar al niet meer gebeurt.

Dat station Utrecht Overvecht relatief vaak wordt gepasseerd komt doordat anders de punctualiteit op het hoofdrailnet in gevaar komt. Bovendien is er op station Utrecht Centraal weinig tijd voor de treinen om te keren. Dat wordt beter na het herstructureren van de wissels rond Utrecht. Vanaf december volgend jaar moet er verbetering optreden.

Reizigers in de trein zullen eerder worden geïnformeerd in de trein, belooft Mansveld. Behalve omroepen dat een station zal worden overgeslagen, zal NS op het beeldscherm in de trein het betreffende station niet meer laten zien.

Begin 2015 stuurt de staatssecretaris het overzicht van overgeslagen stations in 2014 naar de Kamer.

NS-woordvoerder Eric Trinthamer over het overslaan van station tegenover Omroep Gelderland:

2 reacties

 1. hkuyeren
  3 december 2014 om 17:55

  Mooi gebruik gemaakt van diverse tools, goed gedaan. Ook opvallend dat stations als Den Bosch en Leiden en Rotterdam Centraal een enkele keer voorbij wordt gereden. Rotterdam Centraal slechts 1x, maar ik kan mij er weinig bij voorstellen dat zulke grote stations voorbij worden gereden. Je kan er ook nauwelijks vergeten te stoppen, dat natuurlijk ook soms gebeurd (geen idee of die treinen ook inbegrepen zijn).

 2. San10
  3 december 2014 om 19:47

  Heeft er ook mee te maken dat bij enkele stations men wegens omstandigheden, of miscalculatie op een middenspoor beland is, zoals bv een paar keer bij Haarlem. Waardoor je daar dus niet kunt uitstappen.
  Het is ook meerdere keren voorgekomen dat een trein te lang was, of vanuit een wissel aan de achterzijde niet helemaal het perron raakte, waardoor, als daar bv mensen met een kinderwagen of vouwfiets moeten uitstappen, een probleem van 1 meter nog wat hoogte hebben bij uitstappen.

  Ik heb 1 keer gehad 1 of 2 jaar geleden, dat Rotterdam Alexander voorbij gereden werd, maar dat had dan weer met een technisch mankement te maken. Ik meen dat ie nl niet meer weg kon rijden als ie stopte en daarom maar helemaal naar Rotterdam (z’n eindpunt) reed om daar dan maar kapot te staan.

Lees ook