‘Connexxion wint Haarlem-IJmond door loting’

‘Connexxion wint Haarlem-IJmond door loting’

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘Connexxion wint Haarlem-IJmond door loting’

Connexxion heeft de concessie Haarlem-IJmond ter waarde van 320 miljoen euro van Syntus gewonnen na een loting. Dat schrijft De Volkskrant. Beide partijen zouden precies evenveel punten hebben behaald.

De Volkskrant baseert zich op bronnen dichtbij de aanbesteding (.pdf). Aanvankelijk zou in december al bekend worden gemaakt welke partij de komende tien jaar het busvervoer rondom Haarlem zou mogen verzorgen. Dit is echter twee keer uitgesteld.

Rocov verbaasd
Paul de Graaf
, die namens Rover in het Rocov Noord-Holland zit, is aan de ene kant blij dat de zaak op deze manier is opgelost. “De hele aanbesteding opnieuw moeten doen, zou meer tijd kosten, dus met elke euro die nu in het vervoer en niet in procedures gestopt wordt, zijn we blij”, aldus De Graaf. Aan de andere kant zet hij ook kritische vraagtekens: “Ik kan me moeilijk voorstellen dat beide partijen op precies dezelfde eisen dezelfde punten hebben gehaald, dus waarom is er niet gekozen voor aanvullende eisen?”

Onverklaarbaar uitstel
Volgens De Volkskrant scoorden zowel Syntus als Connexxion evenveel punten op basis van het 73 pagina’s tellende aanbestedingsdocument. De derde inschrijver, EBS, viel al snel af. Aanvankelijk zou Syntus volgens De Volkskrant afgetekend als winnaar uit de bus gekomen zijn, maar ‘na onverklaarbaar uitstel’ en een extra toelichting van Connexxion kwamen beide bedrijven gelijk te staan. Door middel van een loting bij de notaris zou op 6 januari besloten zijn wie de aanbesteding zou krijgen.

Lees ook: EBS schrijft in op Haarlem-IJmond

Syntus: ‘Eventueel stappen’
Een woordvoerder van Syntus geeft aan ‘de berichtgeving met belangstelling te volgen’, maar voor het officiële besluit geen mededelingen te willen doen. Wel beraadt het bedrijf zich eventueel op stappen. Gedeputeerde Staten in Noord-Holland neemt later vandaag officieel een beslissing die morgen bekend gemaakt zou moeten worden.

Lees ook: Syntus stelt integriteit Noord-Holland ter discussie

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook