Metrostations Oostlijn krijgen opknapbeurt

Metrostations Oostlijn krijgen opknapbeurt

door in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor Metrostations Oostlijn krijgen opknapbeurt

De metrostations aan de Amsterdamse Oostlijn krijgen vanaf begin 2016 een ingrijpende opknapbeurt die twee jaar gaat duren. De aanbesteding voor de klus loopt al.

Na 35 jaar intensief gebruik zijn zestien stations van de Geinlijn en de Gaasperplaslijn, die samen de Oostlijn vormen, toe aan groot onderhoud. Om de sociale veiligheid te vergroten, komt er meer licht en ruimte in de stations. Stations waar meer reizigers komen, zoals Weesperplein, krijgen extra trappen en liften. Het ontwerp van de stationsrenovatie is van Group A, samen met Fabrique, in opdracht van de Dienst Metro van Amsterdam.

Bekijk ook de artist impressions van Group A

Om meer licht en ruimte in de stations te brengen, komen er op de vijf ondergrondse en elf bovengrondse stations glazen liften. Nieuwe vides worden toegevoegd zodat meer daglicht in de stations komt en de entrees overzichtelijk worden. Oude loketten verdwijnen, de wanden worden strak getrokken en aangelicht. Kaartautomaten, SOS-palen, informatiepanelen worden geclusterd in één wand, zodat meer rust ontstaat. Reizigers kunnen straks makkelijker hun weg vinden in de metrostations.

De stations van de Oostlijn zijn ontworpen in de jaren ‘70 in de stijl van het brutalisme, de bouwstijl met veel beton en hoekige vormen. Het oorspronkelijke beton is straks weer zichtbaar en wordt aangevuld met eigentijdse materialen als glas en geglazuurde tegels. De kenmerkende rode toegangsdeuren en de banken op de perrons blijven. Er komt meer ruimtelijke indirecte verlichting en de bewegwijzering wordt vernieuwd. De kunst die bij de bouw van de Oostlijn is ontworpen, wordt hersteld.

Volgens de planning gaat de renovatie van de zestien metrostations begin 2016 van start en is begin 2018 klaar. De Oostlijnstations kunnen zich daarna meten met de andere 42 metrostations in de stad. Om de klus in relatief korte tijd te klaren worden vijf tot zes stations tegelijk verbouwd. Door toegang voor toegang aan te pakken kunnen de meeste stations open blijven. De aanbesteding is inmiddels gestart. Rond de zomer wordt bekend welke aannemer de klus gaat klaren.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook