NS: Geen kruissubsidie met Abellio

NS: Geen kruissubsidie met Abellio

De winst van Abellio komt niet door middel van kruissubsidie ten goede aan de Nederlandse treinreiziger. Dat laat NS weten in een reactie op berichtgeving vandaag in de Britse krant The Daily Mail.

De krant suggereert dat de winst van NS-dochter Abellio wordt gebruikt om de Nederlandse treinkaartjes te drukken. Treinkaartjes in het Verenigd Koninkrijk zijn met ingang van dit jaar 2,5 procent duurder geworden. Reizigersorganisaties klagen over een prijsstijging van 23% in vijf jaar tijd. Dit is veel hoger dan elders in Europa, stelt de krant. Treinreizger.nl zette enkele voorbeelden uit Europa op een rij.

Volgens woordvoerder Eric Trinthamer van NS en Abellio is er van kruissubsidie absoluut geen sprake. “Dit mag ook niet en de kasstromen van Abellio en NS Reizigers zijn strikt gescheiden.” Bij een onderzoek van Deloitte in opdracht van minister Dijsselbloem van vorig jaar kwamen evenmin aanwijzingen van kruissubsidie aan het licht.

Lees ook het interview met Abellio-topman Hoogersteger: ‘Geld vloeit van Abellio naar NS, niet andersom‘ 

“We maken een zeer bescheiden winst op de concessies in Engeland. Het gaat om ongeveer 3 procent. Van die winst vloeit een fractie, in de orde van 10 tot 15 procent, terug naar het moederbedrijf. De rest investeren we terug in de concessie”, aldus Trinthamer. Van de totale winst van NS vloeit 30 procent weer de staatskast in als dividend.

De totale omzet van Abellio bedroeg in 2013 zo’n 1,6 miljard euro. De omzet van NS in Nederland was 2 miljard.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

 1. Dutch rail company NS denies British railway cross subsidy claims - DutchNews.nl
  2 januari 2015 om 18:15

  […] ‘This is not allowed and Abellio and NS’s cash flows are strictly separated,’ NS spokesman Eric Trinthamer told OV Magazine. […]

 2. Berend Schotanus
  2 januari 2015 om 19:05

  In het NS jaarverslag zijn de cijfers van Abellio en NS Reizigers wel degelijk bij elkaar opgeteld. Wellicht om de kruissubsidie vanuit de stationsexploitatie te maskeren? Het zou, zeker gegeven de Britse discussie, toch wel van transparantie getuigd hebben als kosten/opbrengsten van de buitenlandse en de (onderhands gegunde) hoofdrailnet concessie apart waren opgevoerd…

 3. André de Vos
  André de Vos
  5 januari 2015 om 14:49

  Er is altijd kruissubsidie, net zoals er nooit Chinese muren zijn.

Lees ook