Plannen voor eerste testbaan hyperloop
dossier Innovatie

Plannen voor eerste testbaan hyperloop

Miljardair Elon Musk wil een baan openen voor het testen van de hyperloop, een ov-syteem dat door middel van maglev en bijna-vacuümbuizen een snelheid van meer dan 1200 kilometer per uur kan behalen.

Musk, rijk geworden door de verkoop van PayPal en mede-uitvinder van onder meer de SpaceX en Tesla, maakte in een tweetal tweets bekend dat de testbaan waarschijnlijk in Texas komt te liggen en dat hij universiteitenteams wil uitdagen een snelheidswestrijd op het traject te houden.

Wanneer de baan gereed zou moeten zijn, is nog niet bekend. Het eerste echte traject voor de hyperloop zou voor zes miljard dollar aangelegd moeten worden tussen Los Angeles en San Francisco. Tussen die twee plaatsen is ook een deel van het netwerk van de California High Speed Rail gepland. De afstand van de ruim 600 kilometer zou door de hyperloop echter in 35 minuten overbrugd kunnen worden, twee keer zo snel als het vliegtuig.

De testbaan zou de eerste praktijktest voor het concept zijn. De ‘pods’ zouden moeten zweven op een kussen van lucht in een buis met zeer lage luchtdruk om zo de weerstand minimaal te houden. Magnetische levitatie zou voor de aandrijving moeten zorgen, vergelijkbaar met de quantumtrein.

Lees ook: Na superbus nu ook de quantumtrein

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

 1. Ralph Bakker
  18 januari 2015 om 08:56

  Hallo Vincent,
  Dank voor de vermelding van Quantum Train.
  Nederland als tranfer-hub moet blijven streven naar de beste infrastructuur.
  ET3 in NL is m.i. geen luxe maar noodzaak.
  Goed te zien dat jullie ook ontwrichtende innovaties durven te belichten.
  Hartelijke groet,
  Ralph Bakker.

Lees ook