Rijk vordert 5,5 miljoen van APTS
dossier Innovatie

Rijk vordert 5,5 miljoen van APTS

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil een innovatiekrediet van ruim 5,5 miljoen euro terug van de failliete Phileas-producent APTS. Bij toewijzing krijgt de vordering voorrang op die van andere schuldeisers.

Dat blijkt uit het eerste failissementsverslag (.pdf) waaruit het Eindhovens Dagblad citeert. APTS ging eind november op de fles. Volgens directeur Bouwman lag de oorzaak in slecht betalende klanten.

Lees ook: Phileas-producent APTS is failliet

Het innovatiekrediet van 5,5 miljoen euro was door Agentschap NL, de voorloper van de RVO, verstrekt voor verdere ontwikkeling van de Phileas. De bedoeling was dat de gelede bussen volautomatisch zouden kunnen rijden, maar ze werden geplaagd door storingen. Dat leidde tot een juridische strijd tussen het Noord-Franse Douai en APTS die nog steeds voortduurt.

RVO wil nu een deel van de bezittingen van APTS terug die met het geld gefinancierd zijn. Daarmee kiest de dienst er dus niet voor om het krediet om te zetten in een subsidie, zoals wel vaker gebeurt bij mislukte projecten. Waarom dat nu niet gebeurt, kan RVO niet toelichten.

Mocht de vordering worden toegewezen, dan krijgt RVO voorrang op andere eisers. De vordering van RVO is voorlopig ook de grootste, gevolgd door die van softwarebedrijf Critical Software Technologies en batterijproducent Valence Technolgies. Ook Heliox, producent van snellaadsystemen, staat op de lijst met schuldeisers. Zusterbedrijven die ook onder de VDL-groep vallen, hebben nog geen vordering ingediend.

Eén reactie

  1. Marc
    8 januari 2015 om 23:48

    Dubbel gevoel hierbij… een innovatiebudget is bedoeld om te innoveren. Innoveren betekent ook dat het niet persé tot resultaten kan leiden. Daarbij: de Phileas rijdt al jaren (even los van allerlei problemen en het feit dat ie niet ongeleid kan rijden), waarom nu opeens terugvorderen? Gaat het geld dan alsnog naar innovatie voor DEZE regio (en niet naar de Randstad)?
    Ik vind het goed dat deze regio het heeft aangedurfd iets nieuws te ontwikkelen. Ook al is het geen onverdeeld succes, maar dat is inherent aan innovatie. Ergens denk ik: had gewoon tramlijnen aangelegd, maar de nek is wel uitgestoken.

Lees ook