15 bedrijven willen AVE gaan rijden

15 bedrijven willen AVE gaan rijden

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor 15 bedrijven willen AVE gaan rijden

Maar liefst vijftien bedrijven doen een gooi naar de exploitatie van de AVE-lijnen van Madrid naar het oosten van Spanje. Wat opvalt, is de diversiteit van de inschrijvers.

Vorig jaar besloot de Spaanse regering een eind te maken aan de alleenheerschappij van de nationale spoorwegmaatschappij Renfe. Vanaf komende zomer moet een ander bedrijf de hogesnelheidslijn van Madrid naar Valencia en Murcia uitbaten. De gunning is voor een duur van zeven jaar, waarbij het winnende bedrijf in eerste instantie treinen zal leasen van Renfe.

Lees ook: Ook Spanje gooit haar railnetwerk open

De bedrijven die de treindienst willen gaan uitvoeren, zijn van uiteenlopende pluimage. Onder hen is bijvoorbeeld het toeristische conglomeraat Globalia, dat een reeks aan hotels exploiteert. Ook was het bedrijf met Air Europa een van de eerste Spaanse luchtvaartmaatschappijen die Iberia ging beconcurreren toen die haar monopolie verloor. Verder is ACS een opvallende; een bouwbedrijf dat ook hogesnelheidslijnen aanlegt. Uitgeefconcern Planeta, een van de grootste in Spanje, wil in treinen stappen en ook SNCF en busvervoerder ALSA hebben een aanvraag gedaan.

De Spaanse regering hoopt door de concurrentie de reiziger een betere service voor een lagere prijs te kunnen bieden. Wel is er nog kritiek op de gebruiksvergoeding die spoorbeheerder ADIF vraagt: deze zou met 12 euro per kilometer te hoog zijn. In een trein met 331 zitplaatsen met 60 procent bezetting die 400 kilometer rijdt, zou de gebruiksvergoeding alleen al 60 procent van de kosten uitmaken. Een vergoeding van 8 euro per kilometer zou realistischer zijn.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook