Consultant NS lekte mogelijk naar Bombardier

Consultant NS lekte mogelijk naar Bombardier

door in rubriek Sprinters
Reacties uitgeschakeld voor Consultant NS lekte mogelijk naar Bombardier

NS heeft een onderzoek ingesteld naar consultant Richard de L. Mogelijk heeft hij tegen betaling informatie naar Bombardier gelekt tijdens de aanbesteding van de nieuwe Sprinter. De feiten op een rij.

De L. kende een jarenlange staat van dienst bij NS. Sinds 1991 was hij vooral betrokken bij de aankoop en onderhoud van treinen. Alleen tussen 1999 en 2002 was hij werkzaam bij DB Cargo, die de goederentak van NS overnam. Daarna keerde hij weer terug op het oude nest en hield hij zich weer bezig met inkoop en onderhoud van materieel.

In oktober 2010 treedt De L. uit dienst bij NS en begint voor zichzelf. Onder de bedrijfsnaam Rolling Stock Resources begeleidt hij voor NS als projectmanager de bouw van de V250. De L. komt dan in opspraak door een aantal tweets die hij vanuit Italië verstuurt. Hij rept over een luxe leventje met lekker eten en drinken. Begin 2013, toen de eerste problemen met de V250 al opdoken, verzekerde De L. in een brief aan AnsaldoBreda nog dat alle treinen zouden worden afgenomen. Er zouden nog ‘een paar kleinigheden’ moeten worden opgelost. Niet lang daarna werden alle treinen uit dienst genomen.

NS gaf hem het voordeel van de twijfel, want hij mocht opdrachten voor het bedrijf blijven uitvoeren. Zo ook de begeleiding van de aankoop van de nieuwe generatie Sprinters. RTL Nieuws onthulde dat er serieuze aanwijzingen dat de L. documenten voor vijf- tot tienduizend euro per stuk had doorgespeeld naar Bombardier. Bombardier trok zich later terug uit de bieding. Uiteindelijk won CAF de klus ten koste van Alstom.

Bombardier doet op dit moment ook mee met de biedingsstrijd om de InterCity Next Generation (ICNG). Of deze zaak invloed heeft op de kans van Bombardier, kan NS-woordvoerder Eric Trinthamer nog niet zeggen: “Dat moet blijken uit het onderzoek dat we inmiddels hebben ingesteld.” Ook Bombardier doet onderzoek. Volgens Trinthamer had De L. naast NS ook nog andere opdrachtgevers, zowel vervoerders als fabrikanten. De L. zelf wil geen commentaar geven.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook