Meer bouwen voor frequente Sprinter

Meer bouwen voor frequente Sprinter

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Meer bouwen voor frequente Sprinter

Het doel om minimaal 25.000 woningen te bouwen rond 58 stations in Zuid-Holland kan maar net worden gehaald. Dat staat in de Monitor Stedenbaan 2014 die gisteren is gepresenteerd op de Stedenbaan Conferentie in Dordrecht.

Vóór de crisis bedroeg de planning van het aantal te bouwen woningen nog 40.000. Om de hogere frequentie van de Sprinter Leiden–Den Haag–Rotterdam–Dordrecht niet in gevaar te brengen, mag de woningbouw niet verder teruglopen, waarschuwt de Monitor. Doel van Stedenbaan is meer ov-reizigers in de Zuidvleugel van de Randstad, zodat NS het aantal Sprinters op de Oude Lijn kan verhogen van 4 naar 6 per uur.

Ook het geplande aantal vierkante meters voor nieuwe kantoren is tijdens de crisis geslonken. “Opvallend is dat het aandeel bouwplannen op Stedenbaanlocaties kleiner is geworden ten opzichte van bouwplannen die niet bij hoogwaardig ov liggen: 62 procent nu tegen 81 procent vorig jaar”, staat in de Monitor. “Dit is niet in lijn met de Stedenbaanafspraken.” De provincie Zuid-Holland wil vooral nieuwe kantoren bij grotere stations.

Tussen 2007 en 2012 is het aantal reizigers op de Oude Lijn Hillegom/Sassenheim–Leiden–Den Haag ruim 10 procent gegroeid: van gemiddeld 104.371 naar 115.288 in- en uitstappers per werkdag. Op het traject Den Haag–Rotterdam–Dordrecht beperkte de groei zich tot een kleine 3 procent in die zes jaar: van 207.249 naar 213.633 in- en uitstappers. De groei is vooral te danken aan grotere fietsenstallingen en meer P+R-plekken. In 2013 stagneerde de reizigersgroei op de Oude Lijn. Waarschijnlijk ligt dat aan de werkzaamheden op Den Haag en Rotterdam Centraal en de zuigkracht van de succesvolle RandstadRail.

Sebastiaan de Wilde, directeur Ontwikkeling van NS Stations, maakte op de Stedenbaan Conferentie bekend dat NS onder het motto Fixing the Link meer aandacht gaat besteden aan loop- en fietsroutes van en naar grotere stations. Die routes moeten volgens hem levendig, logisch en veilig zijn en een menselijke maat kennen. De Wilde betreurt het dat particuliere investeringen rond vernieuwde stations achterblijven. Volgens hem is het lastig om de ontwikkeling van stations en de omgeving gelijk te laten oplopen.

Aan Stedenbaan doen mee: provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, regio’s Holland Rijnland, Midden-Holland en Dordrecht, gemeenten Den Haag en Rotterdam, NS en ProRail. Tot 1 januari 2014 was er een programmabureau, nu trekken de negen partijen de kar zelf.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook