Hoekse Lijn mogelijk nog verder verlengd

Hoekse Lijn mogelijk nog verder verlengd

De Hoekse Lijn wordt wellicht nog verder verlengd dat aanvankelijk al de bedoeling was. Ondernemers hebben 1,5 miljoen euro op tafel gelegd om de metrolijn direct aan het strand te laten eindigen.

In de oorspronkelijke plannen was het al de bedoeling om de lijn 900 meter te verlengen tot net voor de strandopgang van Hoek van Holland. Nu de daarbij behorende gebiedsontwikkeling niet doorgaat, hebben de strandondernemers de knip getrokken en leggen ze 1,5 miljoen euro op tafel om de Hoekse Lijn nog eens 200 meter door te trekken tot aan het Zeeplein, direct aan het strand. Het is ook de bedoeling dat de halte een luxere uitstraling krijgt, met bijvoorbeeld een overkapping.

De gemeente Rotterdam is enthousiast over het plan, evenals de RET. De totale kosten van het plan schat de gemeente Rotterdam in op maximaal vijf miljoen euro. Voor de financiering van het ontbrekende bedrag kijkt de gemeente eerst naar de Metropoolregio – dat al het grootste deel van de 319 miljoen euro kostende ombouw betaalt – en naar de provincie. “Als er dan nog een klein bedrag overblijft, willen we best bijpassen”, aldus een woordvoerster. Wethouder Pex Langenberg gaat op korte termijn met provincie en Metropoolregio om tafel om te kijken wat er aan financiering mogelijk is.

7 reacties

 1. Mathijs Geervliet
  16 maart 2015 om 22:02

  Goed initiatief! Zó met je emmertjes en schepjes van de metro naar het strand. Hoop alleen wel dat die metro’s tegen een beetje zoute zeelucht en een paar korreltjes zand bestand zijn.

 2. Irene van Gelder
  16 maart 2015 om 22:14

  En wat dacht je van badhokjes in de trein ipv toiletten?

  • Mathijs
   16 maart 2015 om 22:18

   Nog nooit een metro met een toilet gezien, laat staan één met een badhokje om je te verkleden. Maar het idee vind ik wel grappig. Vroeger had NS fietsrijtuigen. Misschien kan op zomerse dagen een speciale badhokjesmetro aangekoppeld worden?

 3. John Postmus
  29 maart 2015 om 19:40

  De metro tot op het strand zal zeker bijdragen tot meer (strand)bezoekers. Dit kan de aanzet zijn voor het verder (verantwoord) doorontwikkelen van Hoek van Holland als een volwaardige badplaats voor regio Rijnmond; óók in de winter!

  Laat deze kans niet liggen!

 4. Pieter de Jong
  20 april 2015 om 13:43

  Met mijn NS-abonnement ‘Trein vrij’ kan ik nu gewoon ook met de trein reizen op het traject Hoek van Holland – Rotterdam. In de toekomst kan dat dus niet meer en moet ik extra gaan betalen voor metro (voorheen trein-)reizen tussen Hoek van Holland en Rotterdam. Bovendien wordt het reizen tussen bijvoorbeeld Delft of Den Haag en bijvoorbeeld Maassluis of Hoek van Holland ook nog eens omslachtiger wegens extra in- en uitchecken…..

 5. ACF Sierts
  23 april 2015 om 10:28

  terwijl de oplossing zo simpel is: benut het meest zuidelijke ProRail-spoor van Schiedam naar Centraal als metrospoor, en leg dubbelspoor voor deze nieuwe metrotak westelijk en oostelijk van de DHS. Dan kan de RET-metro vanaf Schiedam ook naar Centraal rijden! Voor de klant en vervoerskundig absoluut de beste oplossing! Voor Spijkenisse zou alternerend rijden vanaf de Beneluxlijn een snellere verbinding naar Centraal opleveren, en aldus de drukke noord-zuid-lijn door het centrum kunnen ontlasten. Ook voor NS levert het een ontlasting van Sprinters en sneltreinen op.
  Sterker nog: je zou vanaf Schiedam de RET-metro vanaf de Oost-West-lijn ook naar het oude station van Delft kunnen laten rijden. Een metrospoor aan de westzijde er naast leggen is ongetwijfeld goedkoper dan ProRail-viersporigheid van Delft Zuid naar Schiedam.

  • John Postmus
   29 april 2015 om 22:25

   Goh! Een tijdje terug had ik het zelfde idee om de metro uit Spijkenisse via bestaand NS-spoor een snellere verbinding te geven met Rotterdam Centraal. Het enige waarin dan geïnvesteerd moet worden is om oostelijk van het station Schiedam Centrum een verbinding te maken tussen de metrosporen met de zuidelijke NS-sporen ernaast!

   Het idee om de geplande extra NS-sporen richting Delft ook voor de metro te bestemmen is aantrekkelijk, maar de NS zal dat natuurlijk nooit willen t.a.v. zo’n belangrijk en druk traject binnen haar spoornet!…

Lees ook