Proef met e-bus in Maastricht beperkt
dossier ZE2025

Proef met e-bus in Maastricht beperkt

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Proef met e-bus in Maastricht beperkt

De test met de elektrische bus die sinds een week in Maastricht rijdt, duurt mogelijk maar een half jaar. De proef geldt als voorbereiding op emissieloos busvervoer in Limburg.

De e-bus die rijdt op lijn 4, van Maastricht Vilapark naar het Academisch Ziekenhuis, is een Citea Electric van VDL. Het voertuig wordt op het depot van Veolia opgeladen. De actieradius is niet groot genoeg om direct een dieselbus te vervangen. Daarom gebruikt Veolia de komende maanden om een efficiënte inzet en de beste laadstrategie te bepalen.

In de Citea Electric kan ook een grotere batterij voor extra kilometers, maar dan wordt de bus zwaarder en kunnen er minder passagiers in. “Het is altijd zoeken naar het juiste evenwicht tussen bereik, gewicht en verbruik”, zegt Alex de Jong, manager public transport bij VDL.

Snelladers
Een andere manier om de actieradius te vergroten is een snellaadsysteem met opladers op het begin- en/of eindpunt van de buslijn. Bij een proef met één elektrische bus is deze investering echter te duur, zegt De jong. VDL levert eind april 5 Citea’s Electric aan Münster en in de zomer 8 gelede exemplaren aan Keulen. De bussen worden aan het begin- en eindpunt in korte tijd opgeladen.

De proef met de Citea Electric in Maastricht duurt ‘minstens een half jaar’, laat Veolia weten. Of de bus langer blijft rijden hangt af van de resulaten. Twee jaar geleden heeft Veolia Limburg ook al drie elektrische bussen getest: van BYD, Ebusco en Spijkstaal. Het ging toen om vier dagen.

Bij de proef bekijkt Veolia naar de technische betrouwbaarheid van de bus en de totale kosten per kilometer. Ervaringen van chauffeurs, reizigers en monteurs tellen mee in de beoordeling.

Eerste stap
De Citea rijdt in het kader van het project Zero Emissie Busvervoer (ZEB) en wordt gefinancierd uit het Elena fonds van de Europese Investerings Bank. Deelnemers aan het project zijn de provincie Limburg, Maastricht, Veolia en de stichting ZEB.

De stichting ZEB wil samen met de provincies Brabant en Limburg de komende jaren alle diesel- en gasbussen vervangen door elektrisch aangedreven bussen. De test in Maastricht is de eerste stap. De stichting streeft ernaar dat in 2025 alle 5100 brandstofbussen in Nederland zijn vervangen door bussen met elektromotoren.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook