De Lijn wil zelfrijdende bussen inzetten
dossier Innovatie

De Lijn wil zelfrijdende bussen inzetten

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn wil over drie jaar zelfrijdende bussen op luchthaven Zaventem. De bussen moeten tussen de parkeerplaatsen en de terminals gaan rijden, tussen het overige verkeer.

Niet al het verkeer zal de bus kruisen; de bus maakt alleen gebruik van wegen met geautoriseerd verkeer. Bestuurders zonder pasje komen de bus dus niet tegen. De Lijn mikt op 250 reizigers per uur per richting. De bus moet een gemiddelde snelheid van 15 à 20 kilometer per uur halen, zowel in een dienst met haltes als op afroep.
ooo

traject-zaventem-de-lijn
000
Met welke voertuigen en technologie de bus gaat rijden, is nog niet bekend. Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken wordt er nu een aanbesteding opgesteld, waarin alle eisen zullen worden opgenomen. “We kijken ook naar het buitenland, zoals 2GetThere in Rotterdam, maar ook projecten in Lausanne en La Rochelle”, aldus Van de Vreken.
000

https://www.youtube.com/watch?v=Fl5G28LfPDs

000
De Vlaamse minister van Mobiliteit hoopt dat de Vlaamse industrie, met Van Hool voorop, interesse toont voor het project. De Lijn wil nog geen voorkeur uitspreken. “We kijken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we de klus Europees aanbesteden”, aldus Van de Vreken. Die aanbesteding moet in de zomer van 2016 zijn afgerond.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

 1. Anoniem
  24 april 2015 om 16:37

  Dit lijkt mijn geen goed idee. Westerse landen willen veel te snel gebruik gaan maken van de nieuwste technieken. Door zelfrijdende bussen verliezen veel chauffeurs hun baan.

  Eerst alles robotiseren en zich vervolgens afvragen waar die grote werkloosheid nou vandaan komt…

 2. prt-holland
  30 april 2015 om 14:27

  Werkloosheid is geen argument om dit tegen te houden. Denk aan de voordelen: zelfrijdende bussen kunnen on-demand werken: ze rijden als het moet ook middernacht, en ze rijden alleen als er vraag is: ze rijden dus nooit voor niets. Bovendien hoeven ze ook niet zo groot te zijn: als het druk is laat je er gewoon meer rijden (vele kleintjes maken samen één grote). Kleine busjes zijn lichter en dat betekent lichtere infrastructuur.

Lees ook