GVB gaat over op elektrische bussen
dossier ZE2025

GVB gaat over op elektrische bussen

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor GVB gaat over op elektrische bussen

GVB wil over drie jaar 40 afgeschreven bussen vervangen door elektrische bussen. In 2025 moeten alle 200 bussen in Amsterdam uitstootvrij zijn.

Eind dit jaar maakt GVB definitief duidelijk welke elektrische techniek het meest geschikt is voor Amsterdam. Dat staat in het convenant dat de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho en GVB-directeur Alexandra van Huffelen deze week hebben getekend. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over uitstootvrije bussen, uitstootvrije veerponten, het vergroenen van het wagenpark en zonnepanelen op daken van gebouwen en stations.

GVB onderzoekt dit jaar nog hoe de batterijen van de elektrische bussen het best kunnen worden opgeladen. Daarvoor wil het vervoerbedrijf onder meer de infrastructuur van het tramnet gebruiken. Eind dit jaar moet duidelijk worden wat de meerkosten en voorwaarden zijn voor het invoeren van zero-emissie busvervoer. De aanbesteding van het schone materieel is gepland in 2017. De elektrische bussen gaan vooral rijden in delen van Amsterdam waar de luchtkwaliteit het minst goed is.

Elektrische bussen zijn een stuk duurder dan dieselbussen. Bovendien moet het vervoerbedrijf investeren in oplaadapparatuur. Uitgangspunt is dat GVB de basiskosten voor de inzet van bussen financiert. De meerkosten voor uitstootvrije bussen moeten worden gedekt uit subsidies van het Rijk en decentrale overheden. Amsterdam en GVB hebben hun hoop gevestigd op een nog op te richten rijksfonds voor het verschonen van bussen. De Kamer nam in oktober vorig jaar een motie aan die voorziet in zo’n fonds. Zelf draagt Amsterdam 1 miljoen euro bij.

De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om daken van metrostations te voorzien van zonnepanelen. Op metrostation Van der Madeweg is al een proef gestart. Op de daken van GVB is in potentie ruimte voor 2300 zonnepanelen. Het vervoerbedrijf plaatst dit jaar 60 zonnepanelen op het dak van Garage West.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook