Prijzenoorlog Duitse ic-bussen verhevigt

Prijzenoorlog Duitse ic-bussen verhevigt

De keiharde concurrentiestrijd om de reiziger heeft in Duitsland nieuwe vormen aangenomen. Het Britse Megabus biedt de eerste vijf dagen op hun nieuwe traject München-Keulen nu alle kaartjes voor 1,50 aan.

Volgens Megabus gaat het om een introductietarief, maar is het de bedoeling dat er ook in de toekomst kaartjes voor dit tarief worden aangeboden. Sinds gisteren rijdt het bedrijf een nieuwe verbinding van München over Neurenberg, Leipzig, Berlijn, Hannover en Dortmund naar Keulen. De kale ticketprijs, ongeacht plaats van vertrek of bestemming, is 1 euro met daarbovenop 50 cent boekingskosten. Volgens Megabus moet de gemiddelde ticketprijs voor een reis in Duitsland onder de 7 euro uitkomen.

Sinds de liberalisering van de intercitybusmarkt in Duitsland is het aanbod geëxplodeerd en is de markt volop in beweging. Inmiddels zijn de nummers 1 en 2 van de markt gefuseerd, maar staan prijzen nog steeds onder druk. Een gemiddelde rit per intercitybus kost nu 9 cent per kilometer, terwijl een kaartje tegen actietarief op gemiddeld 4 cent per kilometer uitkomt; een daling van 14 procent sinds de markt is vrijgegeven. Een gemiddeld treinkaartje kost in Duitsland tussen de 13 en 20 cent per kilometer, hoewel met kortingen en een Bahncard een gemiddelde van 10 cent per kilometer te behalen is.

Wolfgang Steinbrück, voorzitter van de branche-organisatie BDO (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer), die de belangen behartigt van de Duitse busondernemingen, stelde eerder dat de prijs de kwaliteit en wellicht zelfs de veiligheid kan drukken.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. hkuyeren
    9 april 2015 om 17:12

    Het 1 euro tarief wordt door Megabus overigens ook vanuit Nederland geboden. Bijvoorbeeld naar Lille en Brussel. Ik snap niet helemaal waarom ze er geen 2 euro van maken, inclusief boekingskosten, maar dat is detail. Maar zo te zien is er in Duitsland een bredere beschikbaarheid van het 1 euro tarief. In Nederland moet je echt heel goed zoeken om het 1 euro tarief ergens tegen te komen.

Lees ook