VDL levert 5 Citea’s Electric af in Münster
dossier ZE2025

VDL levert 5 Citea’s Electric af in Münster

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor VDL levert 5 Citea’s Electric af in Münster

VDL heeft vandaag 5 elektrische bussen geleverd aan Münster. De Citea’s Electric worden opgeladen met een snellaadsysteem van de universiteit van Aken.

De Nederlandse busbouwer maakte één bus in het kader van het Duitse overheidsprogramma voor snellaadsystemen voor elektrische bussen (SEB). De overige vier 12-meterbussen maken deel uit van het Europese ZeEUS project (Zero Emission Urban Bus System). Münster zet de vijf bussen in op lijn 14, die daarmee volledig elektrisch wordt. De proef moet praktische informatie opleveren over het gebruik van elektrische bussen in stedelijke gebieden.

De batterijen van de Citea’s worden op de twee eindpunten opgeladen met het IFAS-snellaadsysteem van de universiteit van Aken. Vanaf het dak van een bushokje zoekt een gerobotiseerde arm contact met de bus. Een aantal pinnen prikt in het contact aan de zijkant van de bus boven de deur. Vervolgens worden de batterijen tussen 4 en 6 minuten opgeladen. In het busdepot bevindt zich een aanvullend snellaadstation.

De vier ZeEUS-Citea’s zijn uitgerust met twee naafmotoren van Ziehl Abegg in de achteras. Volgens de Duitse leverancier is het aandrijfrendement van de batterij naar het wiel 90 procent. De mechanische overbrenging van de motor naar de wielen vervalt immers. Omdat de motor in het achterwiel zit zijn de banden extra breed.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook