Driebergen-Zeist vernieuwd in 2020

Driebergen-Zeist vernieuwd in 2020

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Driebergen-Zeist vernieuwd in 2020

Het stationsgebied van Driebergen-Zeist wordt een compacte ov-knoop. De betrokken overheden en ProRail tekenden onlangs de realisatie-overeenkomst. In 2016 begint de bouw.

Waar nu nog de files staan voor de spoorwegovergang in de Hoofdstraat, stroomt straks het verkeer onder de sporen door. In 2020 is de overvolle fietsenstalling vervangen door een stalling onder het station voor 3000 fietsen. Het kleine parkeerterrein heeft dan plaatsgemaakt voor een parkeergarage die ruimte biedt aan 600 auto’s. En het busstation bevindt zich dan aan de kant van Zeist.

In de nieuwe situatie loopt het stationsplein onder de sporen door. Daarmee komt een einde aan voetgangers die het spoor over rennen om hun trein te halen. De Hoofdstraat wordt verbreed en gaat straks onder de sporen door. De spoorwegovergang in de Odijkerweg wordt opgeheven. Fietsers krijgen hun eigen fietsroute waardoor ze veilig het stationsgebied kunnen doorkruisen.


Bovenaanzicht station Driebergen-Zeist.

Stationsplein.

Entree station vanuit de fietsenkelder.

Toegang tot het eilandperron.

Ingang fietsenkelder.

Busstation aan de noordzijde.

 

Het aantal sporen wordt uitgebreid van drie naar vier. Dat levert ruimte op voor extra treinen en tijdwinst voor reizigers. Intercity’s kunnen de stoptreinen inhalen dankzij een nieuw keerspoor. Langsrijdende intercity’s gebruiken straks de buitenste sporen op station Driebergen-Zeist, in het midden komt één breed perron waar de Sprinters stoppen.

De ambitie van ProRail is station Driebergen-Zeist energieneutraal te maken. Daarom komen er zonnepanelen op de perronkappen. De bomen rondom het station worden waar mogelijk verplaatst of gecompenseerd door nieuwe bomen. Het station is de entree tot het Nationaal park Utrechtse Heuvelrug en ‘De Stichtse Lustwarande’.

Het ontwerp van het station is van Arcadis. De bouw van het station en het omliggende wegennet begint in 2016 en moet in 2020 klaar zijn. ProRail voert de klus uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Utrecht en de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook