Utrecht onderzoekt station De Uithof

Utrecht onderzoekt station De Uithof

De provincie Utrecht gaat onderzoeken of universiteitswijk De Uithof een spooraansluiting verdient. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte daar in 2009 al voor.

In het coalitieakkoord dat D66, VVD, CDA en GroenLinks begin deze maand sloten, kondigt de provincie Utrecht een regionale verkenning aan naar maatregelen om de bereikbaarheid van De Uithof (Utrecht Science Park) te bevorderen. Het onderzoek dient als voorbereiding van een mogelijke MIRT-verkenning door het Rijk. Naast een treinstation voor De Uithof verkent de provincie rechtstreekse bustrajecten, een tramverbinding met De Uithof via de binnenstad en een regionaal tramnet vanuit Utrecht.

Samen met BRU, gemeente Utrecht en het ministerie van IenM, constateerde de provincie eind 2013 al in het onderzoek Regio in beweging dat de Uithoflijn in 2030 zijn maximale capaciteit bereikt met twintig gekoppeld trams per uur per richting. De Uithoftram gaat in 2018 rijden.

Tijdens de provinciale verkiezingen pleitte D66 voor een onderzoek naar treinstation De Uithof. Volgens het verkiezingsprogramma is De Uithof “verreweg de grootste werkbestemming zonder eigen station. Middels een aftakking van de spoorlijn Utrecht–Amersfoort die weer aantakt bij Utrecht Lunetten kan een Intercitystation worden gerealiseerd op De Uithof. Dit station kan een impuls vormen voor de bereikbaarheid voor Utrecht-Oost.”

D66-Statenlid Ayla Schneiders verwacht dat de werkgelegenheid en de bevolking van Utrecht blijft groeien, en dat het Utrecht Science Park steeds meer studenten en bedrijven zal aantrekken. Dat betekent dat de Uithoftram op den duur niet meer voldoet, zegt ze tegen DUB, het Digitaal Universiteitsblad van de Universiteit Utrecht.

Schneiders: “Studenten van nu gaan de trein niet meer meemaken. Pas rond 2025 of pas later komt er eventueel een station.” Nu al praten over een treinstation, terwijl de Uithoftram nog niet eens rijdt, vindt Schneiders niet voorbarig. “Wij gaan als provincie over de lange termijn. Dan is het beter om nu al te anticiperen op de toekomst dan later achter de feiten aan te lopen.”

OV mag Utrecht RailHet idee voor een treinstation in De Uithof is niet nieuw. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte er in september 2009 al voor in OV-Magazine. Omdat de Utrechtse regio al zo volgebouwd is, dacht Brouwer aan een ondergrondse spoorlijn vanaf Bilthoven. Een tweede variant zou De Uithof aandoen vanaf Den Dolder en Zeist (klik op de kaart hiernaast).

 

6 reacties

 1. Theo Dusseldorp
  26 mei 2015 om 14:13

  Trams zijn tegen die tijd prima te vervangen door gekoppelde (elektrische) bussen waardoor de capaciteit (vraaggestuurd) aan te passen is aan de werkelijke vervoerbehoefte.
  Dat scheelt aanmerkelijk in de stichting- én onderhoudskosten van overbodige rails en (vervuilende) bovenleidingen (zware metalen). Het wordt hoog tijd dat de Provincie dergelijke ouderwetse tramoplossingen eens kritisch gaat analyseren ipv in de openbare ruimte weer decennia lang een financieel debacle te creëren op kosten van de gemeenschap. O ja, “het Rijk betaalt mee (…..)”.

 2. Jan van Zundert
  26 mei 2015 om 14:14

  Een spoorlijn door het gebied van Amelisweerd? Ik ben benieuwd of de actiegroepen hier net zo fel tegenover staan als toendertijd met de A27… Ik ben verbaast om “GroenLinks” hierin te lezen.

  • Josse de Voogd
   30 januari 2016 om 19:54

   @ Jan van Zundert Volgens mij betreft het een tunnel. Neem aan dat er ook niet dwars door De Bilt wordt ‘gebroken’.

 3. Michael Rozema
  26 mei 2015 om 21:41

  De tram heeft de toekomst met als beste voorbeeld het land Frankrijk waar nieuwe tramsystemen de grond uit worden gestampt. In dat land rijden al trams zonder bovenleiding door de binnensteden, om mooie gebouwen niet te verstoren. Recente hoogwaardige bus-systemen worden al vervangen door trams, zoals in Caen. De bevolking ziet in het Franse de tram als lifestyle en niet als achterhaald stuk metaal …..

 4. Freek te Water
  27 mei 2015 om 10:42

  Bizar plan inderdaad, een trein dwars door het groene hart van Utrecht, de Amelisweerd. En inderdaad ook bizar om GroenRechts, pardon GroenLinks hierin te lezen. De nieuwe tramlijn kan de Uithof voorlopig genoeg vervoerscapaciteit bieden, dus waarom nu al een voorschot op milieu-schade inplannen..? Voorbarige ambitie-politiek…

 5. Theo Dusseldorp
  28 mei 2015 om 16:28

  @Michael….

  Wéét je wel wanneer je een voertuig op rail zet en met name ook óók wanneer niet ??
  Ik zou graag inhoudelijke criteria horen in plaats van beeldvorming…..

Lees ook