‘Abellio wint deel Rhein-Ruhr-Express’

‘Abellio wint deel Rhein-Ruhr-Express’

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘Abellio wint deel Rhein-Ruhr-Express’

NS-dochter Abellio wint de exploitatie van twee lijnen van de Rhein-Ruhr-Express, het voorstadsnet in en rond het Ruhrgebied, schrijft de regionale krant WAZ. Het zou een opsteker zijn voor het bedrijf dat in Nederland onder vuur ligt.

De in Essen gevestigde Duitse tak zou de RegionalExpress-lijnen 1 en 11 (Kassel-Hamm-Essen-Düsseldorf-Keulen-Aken) mogen gaan uitvoeren, zo meldt de krant. Twee andere lijnen zouden door het Britse National Express geëxploiteerd gaan worden. Het is een bittere pil voor Deutsche Bahn, dat in Noordrijn-Westfalen haar aandeel voor het eerst onder de 50% ziet slinken.

SteckenfahrplanRhein-Ruhr-Express (RRX) is een netwerk van bestaande en nieuwe lijnen met de verbinding tussen Keulen en Dortmund als kern en uitlopers naar onder meer Emmerich, Münster, Aken en Koblenz. Op de drukste trajecten moet elke 10 minuten een trein rijden met een maximum snelheid van 160 kilometer per uur. Siemens zal voor de periode van 32 jaar 82 Desiro-treinen leveren en onderhouden. Met dat contract is 1,7 miljard euro gemoeid.

Het is de eerste concessie die NS-dochter Abellio binnenhaalt, sinds bekend werd dat de Nederlandse tak van Abellio vuil spel heeft gespeeld bij de aanbesteding in Limburg. Dat kostte aanvankelijk de top van Abellio de kop, maar later moest ook NS-topmannen Huges en Hoogesteger het veld ruimen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook