Aanhanger gaat toelatingsprocedure in

Aanhanger gaat toelatingsprocedure in

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Aanhanger gaat toelatingsprocedure in

De proef met een aanhanger achter de bus in Gelderland is goed verlopen. Daarom begint nu een proces om de toelating van de aanhanger definitief te maken.

Arriva zette de bus met aanhanger in tijdens de spits op lijn 74  tussen Groenlo en Doetinchem. De capaciteit op de lijn werd zo vergroot zonder extra personeel te hoeven inzetten.

Voor de proef, die mede-gefinancierd werd door de provincie Gelderland, regelde initiatiefnemer Reinoud Dirksen van bureau OVnetwerk een Hess-aanhanger uit de Zwitserse stadsregio Zug. In Zwitserland, Duitsland en Luxemburg rijden al jaren bussen met aanhanger probleemloos in de spits. De aanhanger zorgt voor een extra capaciteit van zo’n 70 plaatsen. Inmiddels rijdt de bus weer zijn diensten rond Zug.

Lees ook: Arriva rijdt met aanhanger achter bus 

Tijdens de pilot in de maand maart is gekeken naar aspecten als sociale veiligheid, verkeersveiligheid, reizigers- en personeelsbeleving en kosten. De jaarlijkse exploitatiekosten lijken lager te zijn, maar dat wordt nog nader onderzocht.

Volgens Dirksen zijn reizigers en personeel unaniem positief, mede doordat de aanhanger een hoog reizigerscomfort biedt. Met de (sociale) veiligheid waren geen problemen; wel blokkeerde de aanhanger zo nu en dan de weg bij het halteren en moeten chauffeurs in bochten meer anticiperen.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW en CBR zijn enthousiast over de pilotresultaten en zijn bereid om mee te werken aan het vervolg. Nu begint het traject van aanpassing van wet- en regelgeving. Dit geldt voor zowel de toelating van het voertuig als de certificering van het rijdend personeel. Dit is een langdurig proces, maar de partijen verwachten een positieve afloop.

Op korte termijn zal de bus met aanhanger dus nog niet zijn terug te zien in het straatbeeld. Volgens Reinoud Dirksen is de eerste stap nu een tijdelijke ontheffing voor de bus, in aanloop naar een definitieve toelating. “Maar dat betekent wel dat er tot die tijd maar een incident op maandag hoeft te gebeuren en dinsdag wordt de tijdelijke ontheffing ingetrokken. Dat maakt het moeilijker voor vervoerders om te investeren.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook