Eerste testbaan Hyperloop over jaar klaar
dossier Innovatie

Eerste testbaan Hyperloop over jaar klaar

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Eerste testbaan Hyperloop over jaar klaar

SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, gaat een eerste korte testbaan voor zijn Hyperloop bouwen in Californië. Teams van universiteiten krijgen zo voor het eerst de mogelijkheid om op grotere schaal hun vacuüm-voertuigen te testen.

Begin dit jaar maakte Musk, rijk geworden met Paypal en het brein achter Tesla, al bekend dat hij zat te denken aan een testbaan en een competitie. Die plannen zijn nu concreter. Op het terrein van SpaceX komt een testbaan waar voertuigen op schaal van 1:2 kunnen worden getest. Technisch zou het mogelijk zijn om er al mensen in te gaan vervoeren, maar dat is nog niet de bedoeling.

Ook zal SpaceX zelf een voertuig ontwikkelen dat voor de studenten als maatstaf zou kunnen dienen. Musk benadrukt dat het niet de bedoeling is dat SpaceX zelf een commercieel product gaat ontwikkelen; het bedrijf is te druk met de ontwikkeling van een ruimteraket die hergebruikt kan worden. Musk heeft echter al eerder aangegeven dat hij Hyperloop minder aandacht wil geven, maar daar komt tot nu toe nog weinig van terecht.

De testbaan wordt tussen de twee en vijf kilometer lang. Potentiële topsnelheden van 1200 kilometer per uur kunnen dus nog niet worden gehaald. Daarvoor zal in een later stadium een grotere testbaan worden gebouwd. Intussen hebben twee commerciële bedrijven die met SpaceX noch Musk iets van doen hebben (Hyperloop Transportation Technologies en Hyperloop Technologies) ook al aangekondigd testbanen te willen ontwikkelen.

Zin om mee te doen? Hier zijn de spelregels:

Spacex Hyperloop Pod Competition

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook