ERA primaire aanspreekpunt certificering

ERA primaire aanspreekpunt certificering

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor ERA primaire aanspreekpunt certificering

De European Railway Authority (ERA) wordt het eerste aanspreekpunt voor goedkeuring en certificering van rollend grensoverschrijdend spoormaterieel. Dat zijn Europese Raad en het comité voor Transport en Toerisme van het Europees Parlement overeengekomen.

De technische pijler van het Vierde Spoorwegpakket werd onder Lets EU-voorzitterschap gesloten. De pijler moet zorgen voor minder kosten en administratieve rompslomp bij de toelating van nieuw materieel. Dat kan nu nog zes miljoen euro en twee jaar kosten. “Dit zou de doorbraak voor een gemeenschappelijke Europese spoorwegruimte kunnen zijn”, zei Michael Cramer, voorzitter van het comité voor Transport en Toerisme van het Europees Parlement tegenover Railway Gazette, “We zijn erin geslaagd om afzonderlijke nationale procedures te overwinnen en Europese regels te creëren die de industrie zullen helpen treinen goedkoper en veiliger te maken.”

Voor grensoverschrijdend materieel wordt de ERA straks het primaire aanspreekpunt dat moet fungeren als ‘one stop shop’ voor goedkeuring en toelating van zowel locomotieven als overig rollend materieel. Voor binnenlandse diensten kunnen vervoerders en fabrikant kiezen bij wie ze aankloppen: de nationale veiligheidsinstantie (in Nederland ILT, in België DVIS) of de ERA. Daarbij houdt de ERA de nationale veiligheidsregels als leidraad aan.

Lees ook: Zwitserland wil zich aansluiten bij ERA

Binnen drie jaar moet de technische peiler al geïmplementeerd zijn, als ook het voltallige Europees Parlement en de Raad hun formele toestemming geven en het akkoord ook geratificeerd wordt door de afzonderlijke lidstaten. Over de politieke pijler, dat onder meer gaat over het aanbesteden van substantiële delen van de nationale spoorwegmarkten, hopen de partijen onder het volgende voorzitterschap van Luxemburg een akkoord te bereiken. Dat voorzitterschap gaat volgende maand in en duurt tot het einde van dit jaar.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook