HSL-debacle kostte NS bijna 800 miljoen euro
dossier Fyra

HSL-debacle kostte NS bijna 800 miljoen euro

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor HSL-debacle kostte NS bijna 800 miljoen euro

NS is voor in totaal 772 miljoen euro het schip ingegaan met de HSL-concessie sinds 2000. Dat erkende Engelhardt Robbe, sinds 2010 CFO bij NS, voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. 

Robbe, sinds het ontslag van Timo Huges ook interim-CEO bij NS, noemde eerst een bedrag van 340 miljoen euro, maar dat bleek alleen te gaan om het stoppen met de Fyra en het optuigen van een alternatief. De commissie hechtte er echter waarde aan om uit te gaan van het allereerste bod van NS in 2000. Die verliezen meerekende, moest Robbe erkennen dat dat bedrag veel hoger lag.

NS leed onder andere een verlies van 88 miljoen euro op de V250-treinen door de schikking die NS en AnsaldoBreda met elkaar troffen. Die schikking kwam er op initiatief van AnsaldoBreda, zei Robbe. “Maar we waren zelf ook van plan om te bellen.” Robbe ging de onderhandelingen in met het mandaat om het verlies niet groter te laten zijn dan 100 miljoen euro, anders zou de deal niet doorgaan. Dat werd 88 miljoen, dat nog eens verminderd kon worden met maximaal 21 miljoen als AnsaldoBreda de treinen nog aan een ander wist te slijten. Tot op heden is dat niet gelukt.

De commissie was kritisch over de wijze waarop de deal naar buiten werd gebracht. Het persbericht wekte de indruk dat NS geld zou krijgen bij elke verkochte trein. In werkelijkheid ging de teller pas lopen als er meer dan zes treinen waren verkocht. Volgens Robbe was de deal op dat moment het maximaal haalbare. “We schatten onze winkansen bij een rechtszaak in het begin in op ongeveer 30 procent. Later werd dat wel meer.”

De deal met AnsaldoBreda werd pas gesloten toen NS zekerheid had over de nieuwe concessie. In de nieuwe concessie kreeg NS zowel de HSL als het hoofdrailnet onderhands gegund. NS kwam daarmee goed weg, want in theorie had het gekund dat de concessie voor de HSL zou worden ingetrokken. Dan zou het echter een hele tijd geduurd hebben voordat een nieuwe partij een aanbod had kunnen optuigen. Dat was dus niet in het reizigersbelang.

Net als mede-directielid Merel van Vroonhoven, hoorde Robbe pas op 17 januari, twee dagen na het incident, dat er problemen waren met de Fyra. Dat het ging om een afgevallen afdekplaat, bereikte hem helemaal niet. De problemen bleken wel ernstig genoeg om – toen nog voorlopig – de stekker uit de Fyra te trekken. Dat er dus nog een dag lang Fyra’s en Thalyssen met volle snelheid over het spoor hadden gereden waar een afdekplaat lag, was volgens Robbe niet primair zijn verantwoordelijkheid. Dat was een zaak voor HSA-directeur Siebers en de infrabeheerders.

Kijk hier het verhoor met Engelhardt Robbe terug:

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook