Mansveld overstag: toch een Spoortop

Mansveld overstag: toch een Spoortop

door in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Mansveld overstag: toch een Spoortop

Jarenlang wilde ze er niet aan, maar gisteren heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu toch toegegeven. Er komt een internationale Spoortop op initiatief van het ministerie, waarschijnlijk in 2016.

De Tweede Kamer dringt al jaren aan op zo’n top om internationale barrières op het spoor bespreekbaar te maken en te beslechten. Mansveld gaf al die tijd aan niets te zien in het organiseren van zo’n top. Het zou alleen maar verzanden in grote onderwerpen en als de regio’s het zo graag wilden, moesten ze maar zelf iets organiseren.

Het Limburgse Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) bracht het balletje gisteren weer aan het rollen, drie jaar na een motie van Duco Hoogland (PvdA), waar partijgenoot Mansveld niets mee deed. Dit keer was ze, te midden van alle politieke onrust op het spoor, wel te vermurwen tot het initiatief om een Spoortop te organiseren. “De voorwaarde is wel dat er een duidelijke agenda op tafel komt, anders is het niet aantrekkelijk voor internationale gasten”, aldus een woordvoerster van Mansveld. Hoogland: “Ik ben blij dat de staatssecretaris het nu oppakt. Wat mij betreft komen ook grote verbindingen op tafel, zoals Eindhoven – Düsseldorf.”

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de provincie Limburg gastheer van die top. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn er weliswaar nog geen concrete gesprekken geweest, maar ‘we staan vooraan in de rij’. “We dringen al jaren aan op zo’n top”, aldus de zegsman. Of die top in Maastricht of ergens anders gehouden zou worden, kon hij nog niet zeggen. Limburg zet met de nieuwe concessie flink in op grensoverschrijdende verbindingen, met onder meer een rechtstreekse trein van Luik naar Aken via Maastricht en Heerlen.

Lees ook: ‘Weg met de spoorgrenzen’

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook