NS zette streep door alternatieven Fyra
dossier Fyra

NS zette streep door alternatieven Fyra

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor NS zette streep door alternatieven Fyra

High Speed Alliance (HSA) wilde de Beneluxtrein als alternatief in stand houden voor de Fyra, maar moederbedrijf NS lag dwars. Dat zei Jan-Willem Siebers, destijds directeur van HSA voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

NS Reizigers vond het risico te groot om verder te puzzelen met treinpaden. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2013 – waarbij ook de Hanzelijn werd geopend – ging een derde van alle treinpaden van NS op de schop. Ook de NS-directie vond het onverstandig om het knelpunt Schiphol extra te belasten. Daardoor kwam er geen ruimte voor een alternatieve Benelux-verbinding. Tussen Antwerpen en Brussel was overigens ook weinig ruimte.

HSA zelf had geen alternatief materieel voor de V250 achter de hand. Er waren twee mogelijkheden: de Traxx-prio-stammen, die al reden tussen Amsterdam en Rotterdam, geschikt maken voor gebruik in België of zes extra TGV’s uit Frankrijk in dienst nemen. Die alternatieven werden in december 2010 afgewezen.

Daarvoor waren drie redenen, volgens Siebers. Operationeel was er een groot risico, vanwege de toelating. Zowel personeel als infra was in eerste instantie nodig om de V250 goed te keuren. Daarom was er te weinig capaciteit om ook nog eens ander materieel te testen en te keuren. Bovendien was de financiële situatie al zo penibel dat een eventuele terugverdientijd van alternatief materieel na een faillissement zou liggen. Daar hadden de juristen moeite mee. Tot slot waren ook de Belgen niet akkoord.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook