Pier Eringa: Eerder te veel veiligheid op spoor

Pier Eringa: Eerder te veel veiligheid op spoor

door in rubriek spoor
1 reactie

Er is eerder te veel dan te weinig veiligheid op het spoor, stelde ProRail-topman Pier Eringa vandaag tijdens de Dag van de Rail in Utrecht. En springers zouden beter een ander tijdstip kunnen kiezen dan half vijf ‘s middags.

“Ik krijg bij elke verstoring een sms’je”, zei Eringa – sinds april aan het roer bij ProRail – tijdens zijn presentatie. “Als er iemand om half vijf ‘s middags voor de trein springt denk ik wel eens: He verdikkeme, kies dan een ander tijdstip.”

Volgens Eringa is het veiligheidsdenken op het spoor in sommige gevallen doorgeslagen. “Als er een verdacht pakketje aangetroffen wordt op een station en het lijkt niet eens op een verdacht pakketje, dan gaat toch nog het hele station op slot. Rij dan gewoon door. Dat zorgt voor grote vertragingen”, zei hij. Een ander voorbeeld noemde hij op de Veluwe: “Als er een aanrijding is tussen Stroe en Apeldoorn, dan weet je zeker: dat is een zwijn. Er zijn daar namelijk geen mensen, alleen zwijnen. Wat mij betreft kijk je dan even en rij je weer door.”

Eringa stelde dat de punctualiteit vandaag de dag op een historisch hoogtepunt is. Waar vroeger nog de ambitie was om een punctualiteit van 80% te halen, ligt dat niveau de laatste jaren steeds boven de 90%. “Helemaal geen verstoringen beloven, zoals mijn voorgangster deed, ga ik niet doen. Het blijft mensenwerk”, zei Eringa. Wel wil hij er naar streven dat een oplossing van verstoringen binnen een uur de norm wordt, waar dat nu nog vaak drie uur is.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Kritiek op uitspraken ProRail-topman | treinen nl
    30 juni 2015 om 18:14

    […] noemde volgens OV-Magazine ook andere voorbeelden van doorgeslagen veiligheidsdenken. “Als er een verdacht pakketje […]

Lees ook