Veolia wil geld van NS, NS wil geld van Huges

Veolia wil geld van NS, NS wil geld van Huges

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Veolia wil geld van NS, NS wil geld van Huges

Veolia eist een schadevergoeding van NS na het lekken van geheime bedrijfsinformatie van Veolia via René de Beer aan NS. Dat heeft Veolia in een brief aan NS laten weten. Het schadebedrag kan in de miljoenen lopen.

NS-dochter Qbuzz/Abellio kreeg bedrijfsgevoelige informatie van Veolia van René de Beer. Die was directeur bij Veolia, maar vertrok naar adviesbureau PTRM. Dat bleek een schijnconstructie. De Beer speelde grote hoeveelheden informatie door en zou na een jaar, als er geen sprake meer was van concurrentiebeding, in dienst komen bij Qbuzz. Volgens onderzoek van dagblad De Limburger zou PTRM banden hebben met Trafficon, dat toezicht houdt op de regiotaxi in 22 Limburgse gemeentes. De eigenaren ontkennen elke betrokkenheid.

Veolia eist dat NS bekend maakt welke medewerkers binnen NS informatie van De Beer hebben ontvangen, op welke plekken de informatie terecht is gekomen en door wie, wanneer en waarvoor de informatie is gebruikt. Ook wil Veolia van NS weten op wiens initiatief de oud-medewerker is ingehuurd. Verder wil Veolia aanwezig zijn bij de vernietiging van alle gegevens. “We balen ervan dat we nog niks van NS hebben gehoord”, zegt een woordvoerster. “Daarom reiken wij ze nu de hand.” NS krijgt tot 23 juni, 18.00 uur de tijd om te reageren. Naast Veolia claimt ook Limburg schade bij Abellio.

NS eist intussen de bonus terug die Huges over 2014 kreeg. De topman van NS trad af na de malversaties in Limburg toen bekend werd dat hij gelogen had over zijn betrokkenheid. Huges kreeg in maart van dit jaar een variabele beloning van maximaal 20 procent. Hoe groot het variabele deel over 2014 was, wil NS niet zeggen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook