Uit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik – zoals alcohol en drugs – in de transport- en vervoerssector vaker voorkomt dan gedacht. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zowel voor chauffeurs zelf als voor reizigers en collega’s. Daarom komt het Trimbos-instituut, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met een praktische handreiking om middelengebruik beter bespreekbaar én beheersbaar te maken.
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven

Foto: Shutterstock
De meeste chauffeurs doen hun werk professioneel en handelen verantwoord. Toch komt middelengebruik relatief vaak voor, wat leidt tot risico’s voor de verkeersveiligheid, gezondheid en continuïtiet van het werk. Een goed alcohol-, drugs en medicijnbeleid (ADM-beleid) helpt om dit bespreekbaar te maken en het gebruik constructief en preventief aan te pakken.
Voorkomen is beter dan genezen
ADM-beleid gaat dus niet alleen over handhaving, maar ook over duidelijkheid, veiligheid en steun als het nodig is. Volgens het Trimbos-instituut is investeren in preventie geen luxe, maar noodzaak. Alleen al verzuim en productiviteitsverlies door alcoholgebruik kost werkgevers jaarlijks zo’n 1,3 – 1,6 miljard euro.
Wat staat er in de handreiking?
De handreiking bestaat uit vier overzichtelijke stappen, gebaseerd op deze pijlers:
-
Regels en afspraken
-
Voorlichting en bewustwording
-
Begeleiding en zorg
-
Handhaving en maatregelen
De handreiking bevat veel praktijkvoorbeelden, tips en aandachtspunten en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de sector – waaronder Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), Transdev Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Vos Logistics.
De handreiking is vanaf 23 mei 2025 te downloaden via:
www.trimbos.nl/adm-vervoertransport
Meer artikelen met dit thema
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Een veiliger ov in Almere: wat werkt en wat niet?
8 mei om 15:28 uurIn Almere kon – figuurlijk gesproken – de vlag uit: het aantal incidenten in het openbaar busvervoer was fors…
Het mes snijdt aan twee kanten
25 apr om 15:59 uurWat is nou sociale veiligheid? Onder de term sociale veiligheid wordt verstaan: de bescherming of het zich…
Onderzoek naar knooppunten in provincie Utrecht
25 apr om 15:43 uurMoventem heeft in november 2024, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzoek gedaan naar de beleving van…