Londen bestelt 51 elektrische bussen
dossier ZE2025

Londen bestelt 51 elektrische bussen

Het Londense vervoerbedrijf Go-Ahead London gaat volgend jaar met 51 elektrische bussen rijden van de Chinese fabrikant BYD en carrosseriebouwer Alexander Dennis Limited (ADL).

De bussen worden vanaf 27 augustus 2016 ingezet op twee buslijnen vanaf Waterloo Station: lijn 507 naar Victoria Bus Station en lijn 521 naar London Bridge Station. Het gaat om de grootste inzet van elektrische 12-meterbussen in Europa. De Londense ov-autoriteit Transport for London wil dat alle enkeldeksbussen emissievrij zijn in 2020. De elektrificatie van de twee buslijnen zijn de eerste stap.

Van de bestelde 51 bussen neemt BYD het chassis en de elektrische aandrijflijn voor zijn rekening; ADL bouwt de carrosserie en verzorgt de inrichting. De Enviro200 midi-bus van ADL (11,8 meter) is het uitgangspunt. Van die middelgrote bus zijn er wereldwijd 18.000 verkocht. BYD heeft inmiddels 3500 elektrische bussen verkocht, waaronder zes stuks aan Arriva die op Schiermonnikoog rijden.

De opdracht aan BYD en ADL heeft een waarde van 19 miljoen pond en omvat een reparatie- en onderhoudsprogramma voor de looptijd van het contract. De bussen worden gebouwd bij ADL in het Verenigd Koninkrijk. Op één lading kunnen de bussen ongeveer 250 kilometer rijden. De ijzer-fosfaat-batterijen worden ‘s nachts in vier uur opgeladen in de remise.

Eén reactie

  1. Danny
    1 augustus 2015 om 19:46

    Dit zijn de eerste stapjes in de revolutie naar het elektrisch rijden.

Lees ook