ProRail mag minder vragen voor lichte treinen

ProRail mag minder vragen voor lichte treinen

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor ProRail mag minder vragen voor lichte treinen

De gebruikersvergoeding voor lichte treinen op het spoor moet omlaag. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten na een klacht van de regionale vervoerders.

Arrvia, Connexxion, Syntus en Veolia, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) waren het er niet mee eens dat ProRail hetzelfde tarief vroeg voor een trein minder dan 120 ton en een trein van 160 ton. ACM gaat mee in die klacht en heeft ProRail de opdracht gegeven om de gewichtsklassen voor treinen voor volgend jaar opnieuw in te delen, waarbij er beter rekening gehouden wordt met lichte treinen. Voor dit jaar blijft de indeling zoals hij is, omdat FNM te laat was met bezwaar maken.

90 procent van de treinkilometers die de FMN-bedrijven maken, worden gereden met materieel van minder dan 120 ton. Tot 2013 was er nog sprake van een continue schaal, waarbij elk gewicht zijn eigen kilometertarief had. De huidige indeling is volgens FMN te grofmazig, waardoor treinen onder de 120 ton 12 procent duurder uit zijn zonder eigen gewichtsklasse.

Lees het hele besluit van ACM (.pdf)

De aanleiding voor de klacht is dat de tarieven in dit jaar en volgend jaar aanzienlijk stijgen. Het totale bedrag dat ProRail via de tarieven in rekening wil brengen stijgt met 18 procent van € 279 miljoen in 2014 naar € 330 miljoen in 2016. In de nieuwe kostenstructuur zijn meer kosten variabel gemaakt. Variabele kosten mogen worden doorberekend aan vervoerders. ProRail moet binnen tien weken duidelijker maken op welke manier sommige kosten variabel zijn geworden.

De tarieven die ProRail berekent aan vervoerders voor het gebruik van het spoor, moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven moeten zijn gebaseerd op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik. Daardoor ontstaat slijtage aan het spoor en de wissels.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook