Explosie in Frans busaanbod verwacht

Explosie in Frans busaanbod verwacht

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Explosie in Frans busaanbod verwacht

De liberalisering van de busmarkt in Frankrijk zal, net als in Duitsland, leiden tot een vergroting van het aanbod en een groei van de werkgelegenheid met enkele tienduizenden banen. Dat is de analyse van vergelijkingssite GoEuro.

Het Franse parlement nam de vorig jaar vorig jaar ingediende en in juli aangenomen wet-Macron aan die het binnenlands intercitybusvervoer grotendeels vrijgeeft. Intercitybussen mogen nu ook de binnenlandse markt bedienen, mits de haltes minstens 100 kilometer uit elkaar liggen. Frankrijk is daarmee na Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland het vierde grote Europese land dat de markt voor langeafstandsbussen grotendeels vrijgeeft.

Lees ook: Prijzenoorlog Duitse ic-bussen verhevigt

GoEuro legde de ervaringen in de andere drie grote Europese landen naast de Franse situatie en analyseerde ook wat er sinds de aanname van de wet al gaande is. In 2013 waren er nog 175 buslijnen voor lange afstanden; voor volgend jaar verwacht GoEuro dat dat er 275 tot 300 zullen zijn. Bestaande, succesvolle lijnen – zoals bijvoorbeeld tussen Parijs en Lille-  zullen worden geïntensiveerd, maar er zullen ook nieuwe dwarsverbindingen door het land komen die Parijs zullen mijden. Veel intercityreizigers per spoor zijn op de Franse hoofdstad aangewezen om van de ene naar het andere kant van het land te komen.

Het Franse ministerie van Economische Zaken verwacht dat 5 miljoen mensen al volgend jaar kunnen profiteren van een geliberaliseerde markt en denkt dat daarmee tussen de 10.000 en 22.000 extra banen worden gecreëerd. Tot nu toe maken slechts 110.000 reizigers per jaar gebruik van de bus; goed voor 0,0005 procent van het totaal aantal langeafstandsreizigers. Dat loopt ver achter bij Spanje (13,7 procent), Groot-Brittannië (5 procent) en Duitsland (4 procent).

busroutes-frankrijk-goeuro

Het huidige intercitybusnetwerk in Frankrijk

In aanloop naar de liberalisering is het aantal aanbieders al wel gestegen. Eurolines – in Frankrijk en Nederland dochter van Transdev – rijdt al sinds jaar en dag internationale verbindingen. Het verbond van kleine busondernemingen REUNIR exploiteert een intercitybusnetwerk onder de naam Starshipper, SNCF rijdt met dochter IDBus sinds 2012 op de lange afstand en sinds kort zijn daar Megabus (dochter van het Britse Stagecoach) en Flixbus bijgekomen. Eurolines heeft voor de Franse markt een apart merk gelanceerd: Isilines. Sinds de invoering van de wet vorige maand opende Isilines al 35 nieuwe lijnen.

 

Lees ook: Nederland Europese springplank voor Flixbus

De vergelijkingssite verwacht binnen 2 jaar 26.000 nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan 16.000 direct. De andere 10.000 banen zullen te vinden zijn bij bijvoorbeeld hotels, tankstations en het toerisme. 22.000 banen zullen al binnen een jaar gecreëerd zijn, waarvan het merendeel buiten Parijs.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook