Explosie in Frans busaanbod verwacht

woensdag 19 augustus 2015
timer 3 min

De liberalisering van de busmarkt in Frankrijk zal, net als in Duitsland, leiden tot een vergroting van het aanbod en een groei van de werkgelegenheid met enkele tienduizenden banen. Dat is de analyse van vergelijkingssite GoEuro.

Het Franse parlement nam de vorig jaar vorig jaar ingediende en in juli aangenomen wet-Macron aan die het binnenlands intercitybusvervoer grotendeels vrijgeeft. Intercitybussen mogen nu ook de binnenlandse markt bedienen, mits de haltes minstens 100 kilometer uit elkaar liggen. Frankrijk is daarmee na Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland het vierde grote Europese land dat de markt voor langeafstandsbussen grotendeels vrijgeeft.

Lees ook: Prijzenoorlog Duitse ic-bussen verhevigt

GoEuro legde de ervaringen in de andere drie grote Europese landen naast de Franse situatie en analyseerde ook wat er sinds de aanname van de wet al gaande is. In 2013 waren er nog 175 buslijnen voor lange afstanden; voor volgend jaar verwacht GoEuro dat dat er 275 tot 300 zullen zijn. Bestaande, succesvolle lijnen - zoals bijvoorbeeld tussen Parijs en Lille-  zullen worden geïntensiveerd, maar er zullen ook nieuwe dwarsverbindingen door het land komen die Parijs zullen mijden. Veel intercityreizigers per spoor zijn op de Franse hoofdstad aangewezen om van de ene naar het andere kant van het land te komen.

Het Franse ministerie van Economische Zaken verwacht dat 5 miljoen mensen al volgend jaar kunnen profiteren van een geliberaliseerde markt en denkt dat daarmee tussen de 10.000 en 22.000 extra banen worden gecreëerd. Tot nu toe maken slechts 110.000 reizigers per jaar gebruik van de bus; goed voor 0,0005 procent van het totaal aantal langeafstandsreizigers. Dat loopt ver achter bij Spanje (13,7 procent), Groot-Brittannië (5 procent) en Duitsland (4 procent).

busroutes-frankrijk-goeuro Het huidige intercitybusnetwerk in Frankrijk

In aanloop naar de liberalisering is het aantal aanbieders al wel gestegen. Eurolines – in Frankrijk en Nederland dochter van Transdev – rijdt al sinds jaar en dag internationale verbindingen. Het verbond van kleine busondernemingen REUNIR exploiteert een intercitybusnetwerk onder de naam Starshipper, SNCF rijdt met dochter IDBus sinds 2012 op de lange afstand en sinds kort zijn daar Megabus (dochter van het Britse Stagecoach) en Flixbus bijgekomen. Eurolines heeft voor de Franse markt een apart merk gelanceerd: Isilines. Sinds de invoering van de wet vorige maand opende Isilines al 35 nieuwe lijnen.

 

Lees ook: Nederland Europese springplank voor Flixbus

De vergelijkingssite verwacht binnen 2 jaar 26.000 nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan 16.000 direct. De andere 10.000 banen zullen te vinden zijn bij bijvoorbeeld hotels, tankstations en het toerisme. 22.000 banen zullen al binnen een jaar gecreëerd zijn, waarvan het merendeel buiten Parijs.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »