Proef achteraf betalen in Zeeland, Z-Holland

Proef achteraf betalen in Zeeland, Z-Holland

door in rubriek tarieven
Reacties uitgeschakeld voor Proef achteraf betalen in Zeeland, Z-Holland

Duizend reizigers kunnen in Zeeland en Zuid-Holland meedoen met de proef Reisbonus. Hiermee is het mogelijk om reizen achteraf te betalen. Alle regionale vervoerders doen mee.

Reisbonus is een initiatief van HTM en werd vorig jaar al aangekondigd in OV-Magazine. De Haagse vervoerder betaalt de proef ook grotendeels, maar ook de provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag dragen financieel bij.

De pilot loopt sinds begin deze maand, maar wordt vanaf aanstaande maandag groter aangekondigd door middel van flyers en een promotieteam. Het is de bedoeling dat de proef duurt tot halverwege mei volgend jaar.

Reizigers van 18 jaar of ouder kunnen achteraf betalen bij Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, RET (waar achteraf betalen al voor iedereen mogelijk is) en Veolia in zowel bus, tram als metro. De vervoerders vragen wel 50 euro borg. Dat bedrag wordt bij de eerste factuur in mindering gebracht. Blijft er een bedrag over, dan wordt dat meegenomen naar de volgende maand.

Lees ook: Iedereen kan achteraf betalen bij RET

Nieuw is dat ook reizigers met een anonieme OV-chipkaart kunnen deelnemen. “Zo kunnen bijvoorbeeld gezinsleden gezamenlijk een chipkaart gebruiken en zo sneller op de korting uitkomen”, legt Ingrid de Bruijn van de Metropoolregio uit.

In vergelijking met de ideeën vorig jaar zijn er wel wat verschillen, zegt De Bruijn. “We hebben de proef vooral kleiner en eenvoudiger voor de reiziger gemaakt.” Aanvankelijk was het de bedoeling dat reizigers 75 euro per maand moesten betalen, waarna het saldo werd verrekend. Dat is nu afgeschaft en vervangen door achteraf betalen. Ook de kortingsconstructie is vereenvoudigd. In plaats van een stijgende korting bij meer gereisde kilometers is er nu gekozen voor een kortingssysteem.

Reizigers die meer dan 75 euro per maand verbruiken, krijgen 10 euro korting. Combinatie met andere kortingsproducten is niet mogelijk. Deze mogen ook niet op de OV-chipkaart van de gebruiker staan.

Ondanks dat HTM de initiatiefnemer is en de proef betaalt uit geld dat het bedrijf kreeg door NS-deelname, doet NS nog niet mee. De Bruijn: “Daarvoor is het nu nog te ingewikkeld, aangezien NS werkt met langeafstandskorting en bus, tram en metro een kilometerprijs hanteren. Dat is een heel ander systeem.” Daarom doen ook de regionale spoorvervoerders nog niet mee.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook