Reisplanner kan actuele bezetting gaan tonen

Reisplanner kan actuele bezetting gaan tonen

Voor het eerst is het mogelijk dat reisplanners het aantal actueel beschikbare zitplaatsen gaan tonen. Hierdoor kunnen reizigers een zitplaatsgarantie krijgen.

Het gaat op dit moment nog om een kleine vervoerder: de Wadtaxi, een watertaxi die voornamelijk vaart tussen Holwerd en Ameland en Lauwersoog en Schiermonnikoog. Op de bootjes is plek voor maximaal 12 personen. Het komt regelmatig voor dat ze volgeboekt zijn. Een plaats in een volle Wadtaxi scheelt de reiziger flink in de portemonnee, aangezien tickets goedkoper worden naarmate de bezetting stijgt.

De Wadtaxi is drie keer zo snel op Ameland of Schiermonnikoog, maar goedkoop is de overtocht niet. Ben je de enige aan boord, dan kost een ticket 110 euro. Bij twee personen worden de kosten gedeeld; bij negen tot en met twaalf personen kost een ticket 22,50 euro.

Tot nu toe leverde rederij Wagenborg, die naast de Wadtaxi ook de reguliere veren naar Ameland en Schiermonnikoog verzorgt, hun data nog aan in pdf, waardoor aanbieders van reisinformatie de dienstregeling moesten kopiëren en plakken in hun systeem. Extra afvaarten werden per e-mail eveneens in pdf aangeleverd. OpenGeo heeft er nu voor gezorgd dat de dienstregelingen van zowel de gewone veren als van de Wadtaxi via NDOVloket.nl in het automatisch uitleesbare xml-formaat beschikbaar zijn voor afnemers – vooral reisplanners.

Dat betekent dat straks de actuele reisinfo kan worden weergegeven en dat eventuele extra afvaarten automatisch kunnen worden getoond. “De reiziger profiteert overigens het meest: hoe beter de bezetting, des te lager de prijs van een snelle overtocht”, aldus Stefan de Konink van OpenGeo, die ook mogelijkheden ziet voor bijvoorbeeld de Texelhopper, maar ook voor het reguliere ov. “Een zitplaatsgarantie op iedere bus en trein zou natuurlijk supergaaf zijn.”

“De Wadtaxi is vraaggestuurd openbaar vervoer. Juist een commerciële insteek met open data laat de potentie ervan het beste zien”, zegt De Konink. Volgens hem kijken verschillende vervoerders, zoals Arriva en Qbuzz, naar de technische haalbaarheid van het tonen van de bezetting, maar dan wel op basis van historische gegevens; vergelijkbaar met de druktemelder in de NS-reisplanner.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

 1. Dienstregelingen van WPD en Wadtaxi nu beschikbaar in XML | NDOV Loket
  13 augustus 2015 om 11:20

  […] dan een reguliere overtocht. De meest disruptieve stap van de koppeling is de ontsluiting van de actuele bezetting. Wagenborg stelt afnemers van ons loket in staat om te tonen hoeveel plek er nog is op reeds […]

 2. Redmer
  13 augustus 2015 om 21:49

  Rederij Doeksen heeft ook al een tijdje de actuele bezetting in de boekingsmodule…

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   14 augustus 2015 om 16:40

   Het gaat hier om aanlevering naar andere reisplanners.

Lees ook