Stationshal Utrecht voor vijf zesde klaar

Stationshal Utrecht voor vijf zesde klaar

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Stationshal Utrecht voor vijf zesde klaar

Station Utrecht Centraal heeft er sinds 31 juli 12.000 vierkante meter stationshal bij. De nieuwe hal is nu voor vijf zesde deel klaar. Eind 2016 is de bouw voltooid.

Utrecht Centraal gaat van de oorspronkelijke 8000 naar 25.000 vierkante meter stationshal. Die uitbreiding is nodig om de verwachte groei op te vangen van 280.000 naar 360.000 reizigers in de komende tien jaar. Het oude station was al lang uit zijn jasje gegroeid. Tegelijk met het noordelijk deel van de stationshal is ook de ‘interwijkverbinding’ geopend: een 10 meter brede overdekte looproute tussen het centrum en het Stadskantoor.

Tot eind 2015 verhuizen winkels in de hal en komen er nieuwe formules bij. Starbucks, AH to go, Smullers, Bruna en de vernieuwde Kiosk zijn al naar de nieuwe hal verhuisd. AH to go heeft nu ook een winkel aan de interwijkverbinding. De fastfoodcourt opent binnenkort met een gezamenlijk terras. Gewerkt wordt aan de inrichting van de nieuwe tweede verdieping met een bar, bistro en restaurant, die plaats bieden aan 500 bezoekers.

Zie ook fotoreportage Utrecht Centraal voor 5/6 klaar.

De reiziger ervaart een zee van ruimte door het hoge golvende dak, dat voor extra lichtinval zorgt. In de nieuwe OV servicewinkel aan de Centrumzijde bieden U-OV en NS gezamenlijk reisinformatie. Het huidige U-OV Servicepunt aan de Jaarbeurszijde blijft nog even open, maar wordt later dit jaar omgebouwd tot een tweede OV servicewinkel.

De bouw van het station van BenthemCrouwel Architecten verloopt volgens planning en binnen het budget van 420 miljoen euro. Dat geldt niet voor het project Doorstroomstation Utrecht. In dat kader worden sporen recht gelegd en wissels verwijderd, zodat er meer treinen sneller op Utrecht Centraal kunnen binnenkomen en vertrekken. De kosten lopen minstens 30 miljoen euro op en de werkzaamheden zijn pas begin 2017 afgerond, ruim een jaar later dan voorzien.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook