Maar een schijntje voor regiospoor tot 2028

Maar een schijntje voor regiospoor tot 2028

door in rubriek ProRail, regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Maar een schijntje voor regiospoor tot 2028

Het regionale spoor hoeft de komende jaren op weinig extraatjes te rekenen. Dat zei staatssecretaris Mansveld in het debat over ProRail. Er is de komende 13 jaar maar 100 tot 200 miljoen beschikbaar voor verbeteringen.

Wel zei Mansveld dat alle toezeggingen die tot nu toe zijn gedaan, zullen blijven staan. ProRail wordt geconfronteerd met een dreigend budgettekort en moet dus maatregelen nemen. Een van die maatregelen is dat er minder geld gaat naar het regionale spoor en dat verdere verbeteringen nauwelijks realiseerbaar zijn. In het slechtste geval gaat het om nog geen 7,7 miljoen euro op jaarbasis. Onder meer de provincie Gelderland luidde al eerder de noodklok over de dreigende kortingen op het spoor buiten het hoofdrailnet.

Het urenlange debat kenmerkte zich tot een serie aan miscommunicaties tussen de staatssecretaris en de Kamer. De Kamer wilde vooral weten wie er precies achter de weigering zat om het door de Telegraaf naar buiten gebrachte rapport over de financiële misstanden bij ProRail naar de Kamer te sturen: Mansveld of Hans Alders, de voorzitter van de raad van commissarissen bij ProRail. En had Mansveld wel weet van dat rapport?

Volgens de staatssecretaris was het rapport tijdens de aandeelhoudersvergadering van ProRail mondeling besproken. Dat was voor haar voldoende, aangezien de accountant het ook had goedgekeurd. Het was Alders die het niet juist vond om het rapport naar de Kamer te sturen en daar was Mansveld het mee eens. In de toekomst, zei ze, zou ze dat ook weer doen. Verder kenmerkte het betoog van Mansveld zich in wollig taalgebruik en veel managementjargon. Coalitiepartijen PvdA en VVD hielden zich opvallend stil.

Het debat eindigde uiteindelijk ruim na middernacht. Mansveld overleefde, maar niet veel meer dan dat. De Kamer wil de notulen van de afgelopen aandeelhoudersvergadering van ProRail en wil dat de Algemene Rekenkamer een onafhankelijk onderzoek uitvoert naar de financiële positie van ProRail, aangezien de staatssecretaris geen helderheid kon verschaffen. Mansveld stemde schoorvoetend in.

De PVV diende nog een motie van wantrouwen in die door geen enkele andere partij werd ondersteund. De SP stelde dat het vertrouwen in de staatssecretaris niet bepaald was toegenomen, maar dat het voor een motie van wantrouwen nu nog te vroeg was. Waarschijnlijk wordt het debat net na het herfstreces, dat eindigt op 26 oktober, voortgezet.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook