Mansveld negeert ontkenning Eringa

Mansveld negeert ontkenning Eringa

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor Mansveld negeert ontkenning Eringa

In een rommelig verlopen overleg over de situatie bij ProRail hing maar een vraag in de lucht: heeft directeur Eringa nu wel of geen afstand genomen van de uitspraak dat informatie onder de pet moest worden gehouden?

“Eringa heeft zich onhandig uitgedrukt en neemt daar afstand van.” Dat liet staatssecretaris Mansveld gisteravond in een brief aan de Kamer weten en daar bleef ze ook bij. Ook toen tijdens een schorsing de ook in de zaal aanwezige Eringa zei dat hij helemaal geen afstand nam van zijn uitspraken in het FD.

Eringa zei in het interview dat er soms op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tegenvallers vanuit ProRail langer stil worden gehouden dan noodzakelijk. De zaak leek enigszins gesmoord toen staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Kamer schreef dat Eringa afstand nam van die uitspraak.

Maar toen vanwege een stemming het overleg drie kwartier geschorst werd, gooide Eringa de knuppel in het hoenderhok: tegen journalisten zei hij dat hij helemaal geen afstand nam van de uitspraken. Bij hervatting van het overleg wilden de Kamerleden helderheid. Het resultaat was bizar: Eringa, zittend op de eerste rij, kon niet reageren in het overleg vanwege procedureregels, terwijl de staatssecretaris maar bleef herhalen dat ze bij haar brief bleef: Eringa had afstand genomen van zijn uitspraak.

De toezeggingen van Mansveld bleven bij goede voornemens en een toezegging dat ze binnen vier weken met een overzicht van grote projecten zou komen, waarin helder zou zijn of er kostenoverschrijdingen zouden zijn. Ook beloofde Mansveld een betere communicatie, zowel binnen ProRail zelf als tussen ProRail en het ministerie.

verklaring-eringa

De verklaring van Pier Eringa

Na het debat ontstond een uiterst pijnlijke situatie. Eringa liep naar voren om Mansveld een hand te geven, maar die beet hem toe: “U mag hier niet komen!”, waarop Eringa afdroop. Later die avond trok Eringa in een verklaring alsnog de uitspraak terug.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook