NMBS bombardeert files tot werelderfgoed

NMBS bombardeert files tot werelderfgoed

De Belgische spoorwegen zijn een ludieke actie gestart om de trein populairder te maken. Met een petitie willen ze de Belgische file tot werelderfgoed verklaren. Een satirische versie volgde prompt.

De NMBS wil met een spotje en een website mensen verleiden om vaker de trein te pakken en de auto te laten staan. Op de website Files Zijn Erfgoed wordt gewezen op de voordelen van de trein: geen gestress in het verkeer, geen parkeerplaats zoeken en snel en gemakkelijk hartje centrum in. Tegelijk kunnen mensen een petitie tekenen. “Het is een onderdeel van een reeks opvallende campagnes”, legt woordvoerder Bart Crols uit. “In de zomer hebben we al jongeren de trein in proberen te lokken met een speciale campagne en mensen die nog nooit met de trein hadden gereisd boden we lagere tarieven aan.”

In het filmpje somt een Britse acteur de andere werelderfgoederen van België op, zoals de middeleeuwse centra, de industriële monumenten en de baanbrekende architectuur. Daar moet de Belgische file bij. Crols: “Het is bijna niet meer te doen om zonder files met de auto in de hoofdstad te komen.”

De NMBS speelt natuurlijk hoog spel met de campagne, een reactie kon dan ook niet uitblijven. Het consumentenprogramma De Inspecteur op de Belgische radio kwam met de website Vertragingen Zijn Erfgoed die wel heel erg op die van de campagnesite van de NMBS lijkt. Er wordt fijntjes gewezen op de vertragingen en het verouderde materieel waarmee de Belgische spoorwegen kampen. En ook díe website heeft een filmpje.

Volgens Crols hebben mensen alle recht om te klagen. “Maar we doen er ook veel aan. Onze stiptheid gaf in 2013 en 2014 een stijgende lijn te zien. We hebben nu een punctualiteit van 90 procent.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. KQver
    27 januari 2016 om 15:29

    Ludieke actie, maar jammer dat de Belgische spoorwegen niet goed weten wat werelderfgoed is. Werelderfgoed gaat over monumenten, archeologische sites en natuurparken die uitzonderlijk zijn en van waarde voor de wereld. Belgische files zijn dat dus niet. Kleine moeite om dit even te checken lijkt mij.

Lees ook