Fyra-rapport: Wat is er geleerd?

Fyra-rapport: Wat is er geleerd?

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Fyra-rapport: Wat is er geleerd?

De parlementaire enquêtecommissie Fyra haar eindrapport gepresenteerd. De conclusies waren snoeihard en kostten staatssecretaris Mansveld de kop. Maar welke lering trekken we hieruit?

In het diepste geheim werkte de commissie de afgelopen maanden aan haar conclusies. De commissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA) verhoorde dit voorjaar een groot aantal betrokkenen rondom de aanbesteding van de HSL en de indienststelling van de Fyra.

Beluister de voorbeschouwing op Radio 1

Bij de verhoren was al een belangrijke focus te zien. Immers, de openbare verhoren volgden op (besloten) voorgesprekken, dus de commissie wist al grotendeels waar zij de pijlen op moest richten. Zo was er oud-president-commissaris Timmer van NS die de marktwerking ‘de moeder van alle kwaad’ noemde. Hij deed een ‘idioot’ bod op de HSL, volgens de woorden van Wim Korf, namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat destijds projectdirecteur HSL. Maar dat bod werd wel geaccepteerd.

Tussen alle betrokken partijen – en zelfs binnen partijen zelf – heerste verdeeldheid en afstand. Zorgen over de bouw van de treinen bereikten de NS-directie niet. Lezingen van NS en NMBS bleken in de verhoren soms lijnrecht tegenover elkaar te staan. En dan is er nog de rol van de politiek, van zowel bewindspersonen als de Tweede Kamer. Zaten zij voldoende op dit dossier? Of is dit rapport de definitieve opmaat naar meer politieke controle op het spoor en het ov in het algemeen?

 

Lees ook de belangrijkste verslagen terug:

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook