Flixbus wil binnenlandse ic-bussen inzetten

Flixbus wil binnenlandse ic-bussen inzetten

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Flixbus wil binnenlandse ic-bussen inzetten

Voor het eerst is er een aanvraag ingediend voor intercitybussen die passagiers binnen Nederland gaan vervoeren. Flixbus wil buslijnen gaan exploiteren tussen Eindhoven en Enschede en Eindhoven en Groningen.

Tot nu toe werden intercitybussen nog ingezet voor internationaal vervoer, waarvoor geen ontheffing nodig is. Partijen als Flixbus en Deutsche Bahn/ Arriva timmeren hier in Nederland flink aan de weg, sinds de Duitse en Franse busmarkt werden geliberaliseerd. Zo zijn er nieuwe lijnen tussen de Randstad, Duitsland, België en Frankrijk geopend.

Nu wil Flixbus echter ook passagiers binnen Nederland gaan vervoeren. In de nota van inlichtingen van de concessie Zuid-Oost Brabant staat vermeld dat een marktpartij een ontheffing voor de concessieplicht heeft aangevraagd voor het rijden van maximaal zes retourritten per dag tussen Eindhoven en Enschede en Eindhoven en Groningen. Zo’n ontheffing is nodig om ook binnenlandse passagiers mee te nemen.

De provincie laat in de nota van toelichting weten dat ze voornemens is die aanvraag goed te keuren. Een woordvoerster van de provincie bevestigt dat de aanvrager MeinFernbus/Flixbus is. “We zijn op dit moment andere provincies, het ministerie en andere vervoerders aan horen als voorbereiding op een eventueel besluit tot ontheffing. De besluitvorming zal naar verwachting nog dit jaar plaatsvinden”, aldus de woordvoerster.

Het zou voor het eerst zijn dat buiten de bestaande concessies intercitybussen zouden worden geëxploiteerd. Langeafstandsbussen, zoals tussen Breda en Utrecht en Groningen en Emmeloord worden allemaal binnen de bestaande concessies aanbesteed.

Flixbus opent vandaag een buslijn tussen Nijmegen, Eindhoven, Antwerpen en Brussel die volgende maand door moet rijden naar Berlijn. Bovendien rijdt het bedrijf ook al lijnen vanuit de Randstad via Groningen naar Bremen en via Enschede naar de Duitse hoofdstad. Deze lijnen zijn echter nog puur op internationaal verkeer georiënteerd.

Lees ook: Nederland springplank voor Flixbus in Europa

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook